Ingezonden persbericht
EEN KONINKLIJK FOTOALBUM DEEL 8 In Paleis Het Loo
20 januari 2007 t/m 6 januari 2008
In Paleis Het Loo is vanaf 20 januari 2007 deel acht te zien van de tentoonstelling EEN KONINKLIJK FOTOALBUM, een fotoreportage over het koningshuis in de Nederlandse samenleving in de twintigste eeuw. Dit grote project belicht jaarlijks tien jaren uit de twintigste eeuw. In 2007 staan de zogenaamde '7-jaren' centraal.
In tien sprongen ontvouwt zich aan de hand van circa 250 foto's een verrassend overzicht van staatkundige, historische, culturele, sociale en sportieve gebeurtenissen, waarbij leden van de Koninklijke Familie betrokken waren. Steeds weer blijkt hoe hun aanwezigheid op prijs wordt gesteld, of dat nu een overstroming, plechtige herdenking, sportgebeurtenis of bejaardenbezoek is.
De foto's belichten een eeuw staatsportretten, persfotografie en privéopnamen. Ze zijn afkomstig van een groot aantal instellingen, zoals het Koninklijk Huisarchief, R.V.D., A.N.P., Spaarnestad Fotoarchief, Capital Press, Davis Fotografie etc. en de fotocollecties van Paleis Het Loo. Het museum prijst zich gelukkig dat het eveneens uit een aantal privé-albums van de Koninklijke Familie zelf mocht putten. Daarnaast zijn er particulieren die spontaan bijzondere foto's hebben aangeboden.
Enkele onderwerpen voor 2007 zijn: de ramp met de veerboot "Berlin" (1907), de veenbranden in Drenthe (1917), de achttiende verjaardag van prinses Juliana (1927), haar huwelijk (1937), geboorte en doop van prinses Christina (1947), staatsbezoek aan Zweden (1957), geboorte van prins Willem-Alexander (1967), de langste kabinetsformatie in de Nederlandse geschiedenis (1977), prins Claus en het Jaar van het Milieu (1987), en Koninginnedag in Marken en Velzen (1997).
Opening
Tijdens de opening op zaterdag 20 januari aanstaande, aanvang 15.30 uur, zullen enkele sprekers een toelichting geven op het verhaal achter de foto waarop zij staan afgebeeld. Onder meer zal oud-premier mr. A.A.M. van Agt spreken naar aanleiding van de langste kabinetsformatie in de Nederlandse geschiedenis in 1977.
Aan het begin van de bijeenkomst wordt tevens "De Oranjekoepel" gepresenteerd, een initiatief van de Bond van Oranjeverenigingen in Nederland. De Oranjekoepel gaat fungeren als een samenwerkingsverband tussen een aantal organisaties en personen, die zich bezighouden met activiteiten betreffende het Huis van Oranje-Nassau en de Nederlandse monarchie.
De tentoonstelling "Een Koninklijk Fotoalbum, deel 8" is te zien van 20 januari 2007 tot en met 6 januari 2008 in het Stallencomplex van Paleis Het Loo.
Paleis Het Loo Nationaal Museum
Postadres Koninklijk Park 1, 7315 JA Apeldoorn.
Ingang via parkeerplaats Amersfoortseweg, Apeldoorn.
Geopend dinsdag t/m zondag en op feestdagen van 10.00-17.00 uur.
Gesloten 's maandags, tenzij een feestdag. Nieuwjaarsdag gesloten.
Entree E 9,00 p.p., 6 t/m 17 jr. E 3,00 p.p.
Routebeschrijving A1 en A50 afslag Paleis Het Loo en vervolgens ANWB-borden volgen. Navigatieadvies: Amersfoortseweg (hoek Zwolseweg).
Openbaar vervoer Station Apeldoorn, buslijn 102 en 104, halte Paleis Het Loo;
buslijn 5 (Berg en Bos), 10 (Kerschoten) en 96 (Vaassen), halte Gedenknaald.
Informatie 055-5772400 of www.paleishetloo.nl
Persinformatie PR & Marketing, 055-5772459
P E R S B E R I C H T
Apeldoorn, 9 januari 2007
Samenwerkingsverband tussen vijf Oranjeorganisaties
Oranjekoepel nieuw platform voor Oranje
Vijf organisaties en enkele adviseurs die zich richten op het Huis van Oranje en de monarchie hebben onder de naam 'De Oranjekoepel' een nieuw platform voor Oranje opgericht. Doel van de nieuwe organisatie is samen te werken om bij de Nederlandse bevolking het inzicht in de historische verbondenheid met het Huis Oranje-Nassau en de constitutionele monarchie te bevorderen.
Met de oprichting van het nieuwe platform hopen betrokken organisaties dat Oranje in de meeste brede zin van het woord ook na het Zilveren Regeringsjubileum van H.M. Koningin Beatrix in 2005 onder de aandacht blijft. Vertegenwoordigers van de vijf Oranjeorganisaties zullen op 20 januari 2007 in Apeldoorn een samenwerkingsovereenkomst in de vorm van een intentieverklaring ondertekenen.
De betrokken organisaties zijn: Bond van Oranjeverenigingen in Nederland, Museum Oranje & Buren, Stichting Hofleveranciers in Nederland, Stichting Je Maintiendrai Nassau en Stichting Paleis Het Loo Nationaal Museum. Als adviseurs zijn aangetrokken de historici Drs. A.J.P.H. van Cruyningen en Drs. C. Huijsen.
Aan de oprichting van het platform 'De Oranjekoepel' is ruim twee jaar van voorbereiding vooraf gegaan. Samenwerkende organisaties hebben een intentieverklaring opgesteld waarin is afgesproken dat 'De Oranjekoepel' gaat fungeren als platform voor (projectmatige) samenwerking tussen de participanten, die zich alle op de één of ander manier bezighouden met activiteiten die het Huis Oranje Nassau betreffen en/of de Nederlandse monarchie als centraal thema hebben. Dit alles om het 'Oranjegevoel' bij de Nederlandse bevolking te bevorderen en de inhoudelijke discussie over de constitutionele monarchie en de relatie van het Huis Oranje Nassau met de bevolking, te versterken.