Veel aandacht voor gender op WSF

Icco

Veel aandacht voor gelijkwaardigheid man-vrouw tijdens World Social Forum

Gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen
leidt tot minder armoede en corruptie

Als vrouwen worden achtergesteld bij het ontwikkelen van een natie, is het alsof je een vogel helpt om te vliegen met maar één vleugel, aldus schrijver Adriaan van Dis.

Onderzoek en ervaring hebben aangetoond dat in landen waar mannen en vrouwen gelijkwaardig zijn minder armoede en corruptie heersen. Ook is de economische ontwikkeling in betreffende landen duurzamer. Tijdens het World Social Forum, dat van 20 tot en met 25 januari in Nairobi Kenia plaatsvindt, organiseert interkerkelijke ontwikkelingsorganisatie ICCO, samen met diverse partners, workshops en activiteiten, gericht op mensenrechten en gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen.

Om armoede en corruptie te bestrijden en een duurzame economische ontwikkeling te realiseren, dienen vrouwen gelijkgesteld te worden aan mannen, aldus ICCO. Gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen geldt op politiek, economisch en sociaal-cultureel terrein en de zeggenschap over eigen lichaam en leven. Vrouwen dienen toegang te krijgen tot middelen en diensten en deel te nemen aan besluitvorming binnen de gemeenschap en maatschappij. Zelfontplooiing, kennis, inkomen, maatschappelijke status en zelfrespect van vrouwen en meisjes moeten worden bevorderd. Essentieel is dat mannen achter deze zelfontplooiing staan en vrouwen daarin helpen.

De noodzaak om gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen te realiseren, wordt steeds dringender. De dagelijkse werkelijkheid van miljoenen vrouwen en meisjes bestaat uit systematisch geweld, discriminatie, diepe armoede, onzekerheid en andere fundamentele schendingen van hun rechten. In een wereld waar neoliberalisme, mensenhandel en HIV/AIDS toenemen, wordt hun situatie alleen maar slechter.

Succesvolle strategieën en methoden
De activiteiten op het gebied van gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen die ICCO tijdens het World Social Forum organiseert, zijn gericht op het bevorderen van interacties en samenwerking tussen mensenrechten- en vrouwenrechtenorganisaties, gender experts en andere geïnteresseerden. Tijdens een seminar van een hele ochtend en zes workshops worden succesvolle strategieën en methoden om aan gelijkwaardigheid te werken, gepresenteerd. Zo is er aandacht voor het recht van vrouwen op gezondheid en hoe organisaties in landen met bestaande instrumenten daartoe adequaat kunnen lobbyen. Verder komen aan de orde thema.s als de internationale rechtsinstrumenten voor vrouwenrechten, op gender gebaseerd staats- en huiselijk geweld, macro-economisch beleid en vrouwen, armoede in steden, landrechten, schadelijke gebruiken zoals vrouwelijke genitale verminking, vrouwelijke vredestichters en leiders, en case studies van specifieke landen. ICCO organiseert met name een workshop over het gebruik van het VN-Vrouwenverdrag (CEDAW - Convention on the Elimination of all forms of Discrimination Against Women). Aan het woord komen o.a. de ICCO-partners Centro de Documentación y Estudios (Paraguay), Jagori (India) en RADI.Centres d.Information Juridique (Senegal), en de befaamde gender expert Maxine Molyneux van het Institute for the Study of the Americas.

World Social Forum
Het World Social Forum werd in 2001 voor het eerst georganiseerd in Brazilië als tegenhanger voor het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos. Het WSF brengt vooral vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld samen, die kritisch zijn over de huidige globalisering. De grote thema.s van het Forum zijn onder meer:
1. Bouwen aan een wereld van vrede, rechtvaardigheid, ethiek en respect voor verschillende religies;

2. De wereld bevrijden van de overheersing van multinationaal en financieel kapitaal;
3. Zorgen voor universele en duurzame toegang tot gemeenschappelijke goederen;
4. Toegankelijk maken van kennis en informatie;

5. Zorgen voor respect, bewaken van de verscheidenheid, garanderen van gelijk(waardig)heid tussen mannen en vrouwen en het uitbannen van alle vormen van discriminatie;
6. Garanderen van burgerlijke, economische, maatschappelijke en culturele rechten van de mens.


---