---
PERSBERICHT
Nummer: 018 SW
Datum: 19 januari 2007
Onderzoekers positief over mogelijkheden van
particulier natuurbeheer
Tijdens een symposium in Olterterp op woensdag 17 januari is een nieuw onderzoek gepresenteerd over particulier natuurbeheer. In opdracht van het ministerie van LNV is in het Koningsdiep een studie uitgevoerd naar de mogelijkheden van versnelde invoering van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) door middel van particulier natuurbeheer op die plek. De onderzoekers zijn positief over de mogelijkheden voor particulier natuurbeheer. Gedeputeerde Anita Andriesen benadrukte het gezamenlijke belang om natuurdoelen voor Fryslân te realiseren.
Sinds 2003 is een extra impuls gegeven aan de realisatie van de EHS door ook particuliere grondeigenaren de mogelijkheid te bieden om met gebruikmaking van subsidies natuurbeheer uit te voeren op hun eigen grond. Zo kunnen particulieren naast de gevestigde terreinbeherende organisaties (It Fryske Gea, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten) als natuurbeheerders een bijdrage leveren aan de realisatie van de EHS. Uit de studie, die werd uitgevoerd dhr. Jippes van het bureau Thorbecke, blijkt dat er goede kansen zijn om 182 ha natuur voor de EHS te realiseren in het Koningsdiep. Belangrijke voorwaarden zijn intensieve communicatie en ondersteuning en een verdere vereenvoudiging van regelgeving.
Het Fryske Gea liet zich onlangs kritisch uit over particulier natuurbeheer. De provincie geeft aan juist goede afspraken te hebben gemaakt met terreinbeherende organisaties over de natuurdoelen en over het beperken van versnippering in grotere gebieden.
Opschalen contract
Tijdens het symposium was er nog nieuws: het bleek dat voor een concreet probleem misschien een oplossing gevonden kan worden. Bij natuurbeheerders die onder de regeling voor agrarisch natuurbeheer vallen, maar met zwaarder particulier natuurbeheer aan de gang willen, kan het contract op dit moment niet worden opgeschaald. Anita Andriesen heeft er bij het ministerie van LNV op aangedrongen om dit wel mogelijk te maken. "Wij vangen in Fryslân dan twee vliegen in één klap: we spelen hectares vrij in het agrarisch natuurbeheer, waar het quotum voor Fryslân nu helemaal vol zit. En tussentijds kunnen we met boeren en particulieren nieuwe afspraken maken over zwaarder natuurbeheer, zonder dat we hoeven te wachten tot het moment dat de contracten aflopen." Het ministerie heeft aangegeven dat ze hier wel aan mee wil werken.
---- --
Provincie Friesland