LTO Noord


Persbericht: Jan Roefs nieuwe voorzitter LTO-werkgroep Industriegroenten

Arie Steenwijk krijgt bij afscheid zilveren speld LTO Noord

Arie Steenwijk uit Abbenes is onderscheiden met de zilveren speld van LTO Noord. Hij kreeg deze vrijdagmiddag 12 januari bij zijn afscheid in Gorkum overhandigd door Jaap Haanstra, voorzitter van de vakgroep Akkerbouw van LTO Noord en sinds begin dit jaar tevens voorzitter van de landelijke LTO-vakgroep.

Steenwijk is veertig jaar actief geweest in de landbouworganisaties en heeft grote verdiensten gehad voor de akkerbouw en vollegrondsgroententeelt in ons land. Hij wordt als voorzitter van de LTO-werkgroep Industriegroeten opgevolgd door Jan Roefs uit Middelbeers.

Steenwijk werd na zijn militaire dienst in 1967 lid van de Christelijke Plattelands Jongeren Nederland. Vlot daarna werd hij bestuurslid en voorzitter van de Plattelandsjongeren, de koepel van de drie toenmalige jongerenorganisaties. In die functie werd hij de naamgever van het Nederlandse Agrarische Jongeren Contact, de nu nog bestaande belangenorganisatie van agrarische jongeren.

Namens het NAJK vervulde hij diverse bestuurstaken in het Landbouwschap. Zo maakte Steenwijk deel uit van de landbouwschapcommissie Bedrijfsontwikkeling en Agrarische Voorlichting, de commissie Grondzaken en de vakgroep Akkerbouw. Voorts werd hij in 1977 voorzitter van de toenmalige commissie Peulvruchten, die hij later omdoopte tot commissie Vollegrondsgroenteteelt op Akkerbouwbedrijven (COVA). Uit die periode dateren de Algemene Leveringsvoorwaarden, die later nog zijn herzien. Er werden toen modelcontracten opgesteld. Het modelcontract tussen witlofpennentelers en witloftrekkers functioneert nog steeds.

In LTO-verband werd Steenwijk voorzitter van de Werkgroep Industriegroenten, een onderdeel van de LTO vakgroep Vollegrondsgroenten. Deze functie heeft hij tot zijn afscheid bekleed. In de werkgroep is recent werk gemaakt van certificering van de keten van industriegroenten en het beschikbaar krijgen van een aantal onmisbare gewasbeschermingsmiddelen. Voorts is de problematiek van de mineralennormen van een aantal industrieteelten op de hoge zandgronden aan de orde gesteld.

Vrijdag 19 januari 2007