Gemeente Enschede

Rijk doet mee in de gebiedsontwikkeling luchthaven Twente

De bestuurlijke delegatie bestond uit burgemeester Peter Den Oudsten, gedeputeerde Theo Rietkerk en wethouder Eric Helder. `Dat het rijk meedoet in de gebiedsontwikkeling is een goede zaak. Dit betekent dat het rijk in navolging van provincie en gemeente in het kader van de integrale gebiedsontwikkeling toekomst ziet om daarbinnen een werkende luchthaven te behouden. De komende periode zullen diverse varianten van samenwerking en eigendomsverhoudingen worden uitgewerkt. `Naast publieke samenwerking tussen overheden zal daarbinnen ook de participatie van marktpartijen worden betrokken', aldus Eric Helder, wethouder gemeente Enschede.

De komende tijd werken Rijk, Gemeente en Provincie gezamenlijk varianten uit voor de herontwikkeling. Het Rijk participeerde eerder in dit soort grootschalige gebiedsontwikkelingen zoals de Zuid-as in de Randstad en de Westerscheldetunnel in Zeeland. Het Rijk richtte in september 2005 het Gemeenschappelijk Ontwikkelbedrijf op als voertuig voor grootschalige ontwikkelingen . Hiervan is ook gebruik gemaakt bij de plannen voor herontwikkeling Valkenburg.

Eerder is de gebiedsontwikkeling van de luchthaven en omgeving. door het Rijk al opgenomen in de Uitvoeringsagenda nota Ruimte. ` In het kader daarvan hebben we al met het Rijk gesproken over het opnemen van de herontwikkeling van de luchthaven en omgeving op een speciale projectenlijst. Hiermee vergroten we de kans op een rijksbijdrage uit het Fonds Economische Structuurversterking (FES). Een van de voorwaarden daarbij is de uitvoering van een maatschappelijke kosten-batenanalyse van daarin op te nemen varianten voor de gebiedsontwikkeling. Wat nu van belang is dat we het overleg met het Rijk vervolgen om tot definitieve afspraken te komen', aldus gedeputeerde Rietkerk van Overijssel'.

Een integrale gebiedsontwikkeling voor de luchthaven Twente en omgeving is nodig nadat eerder is besloten de luchtmachtbasis Twente te sluiten. Er zijn uitgewerkte plannen voor woningbouwontwikkeling op Zuidkamp, de versterking van het landschap aan de noordwestzijde van het vliegveldterrein en het ontwikkelen van een bedrijventerrein voor luchtvaartgebonden bedrijvigheid binnen de aangegeven kaders (60 ha bruto). Ook de doorstart van de burgerluchtvaart maakt hiervan onderdeel uit.
De gemeenteraad van Enschede en provinciale staten van Overijssel hebben hierover eerder bestuurlijke uitspraken gedaan.

19 januari 2007