AutoRai

Saab viert zestigste verjaardag met Anniversary-modellen

(1/19/2007)
Saab viert zijn zestigjarige bestaan als autofabrikant met Anniversary-uitvoeringen van de Saab 9-5, 9-3 en 9-7X. De modellen hebben unieke details aan binnen- en buitenkant en diverse luxe opties, waaronder een geïntegreerd navigatiesysteem. Afhankelijk van de gekozen uitvoering bespaart de consument 24 tot 42 procent op de opties in het Anniversary-pakket.
In juni 1947 verbaasde vliegtuigfabrikant Saab de autowereld met het prototype van de Saab 92, zijn eerste productieauto. Met een gestroomlijnd koetswerk, zelfdragende carrosserie en voorwielaandrijving had de auto weinig gemeen met het conventionele design van die tijd. Zo ontstond een traditie van innovatief en onafhankelijk denken, wat sindsdien kenmerkend is voor het merk Saab.

De Saab Anniversary-uitvoeringen komen in januari 2007 op de Nederlandse markt. De jarige trakteert, want Saab biedt de consument een aantal zeer voordelige Anniversary-opties. De pakketprijs bedraagt voor alle modellen 3.950 euro. Dat levert een voordeel tot 42 procent op, afhankelijk van het gekozen model.

Elke Saab 9-3 en 9-5 Anniversary Edition onderscheidt zich aan de buitenkant door de bijzondere lichtmetalen 17-inch vijfspaakswielen. Saab biedt naast zeven standaard lakkleuren, de unieke kleur Ice Blue. De zijskirts, bumpers en deurgrepen zijn in de kleur van de carrosserie gespoten.

Op de 9-5 Sport Estate-modellen worden stijlvolle dakrails gemonteerd met een matte chromen afwerking. Alle 9-3 en 9-5 Anniversary-uitvoeringen hebben bovendien Saab Parking Assistance, waarmee het makkelijker is om afstanden in te schatten tijdens het inparkeren. Geïntegreerde mistlampen in de voorbumper zorgen voor een beter zicht bij mist, maar ook voor een sportief accent. Verdwalen behoort ook tot het verleden dankzij een geïntegreerd navigatiesysteem met touchscreen.

De 9-5 Vector en Aero Anniversary Editions nog meer luxe. Bi-Xenonkoplampen met automatische hoogteregeling zorgen altijd voor een perfect verlichte weg. Het interieur kenmerkt zich door de met leder beklede sportstoelen met het Saab-logo in reliëf in de rugleuning. De stoelen zijn voorzien van contrasterende inzetten van naar keuze blauw of grijs leder. Zwarte vloermatten met een blauwe of grijze bies completeren het geheel.

De 9-5 Linear, Vector en Aero Anniversary Edition hebben allemaal een geïntegreerd navigatiesysteem met touchscreen en een wisselaar voor zes cdâs. De verchroomde knoppen voor de bediening van de ventilatieroosters vormen een mooi detail op het dashboard. De laadvloer van de Sport Estate bevat bovendien een bijzondere handgreep in de vorm van een vliegtuig.

De Anniversary-uitvoeringen van de Vector- en Aero-versies van de Saab 9-3-reeks volgen een vergelijkbaar thema, inclusief de speciale sportstoelen en de Anniversary-mattenset. Ook de Bi-Xenonkoplampen zitten in het Anniversary-pakket voor de 9-3 Vector en Aero, waarbij de hogedruk-koplampsproeiers het lampglas te allen tijde schoonhouden. Tot slot voorziet Saab alle Anniversary-uitvoeringen van de Saab 9-3 Sport Sedan en Cabriolet van een achterspoiler in de carrosseriekleur, met uitzondering van de Saab 9-3 Cabriolet Linear.

Voor de Saab 9-7X is er ook een Anniversary-pakket, zowel voor de 4.2 L6 als voor de 5.3 V8. Uiterlijk is de 9-7X Anniversary Edition te herkennen aan de zwart geanodiseerde aluminium sidestep assists met matte chromen rand. Het interieur krijgt een dvd-navigatiesysteem met kaarten van heel Europa, bediening aan het stuur en een losse afstandsbediening. De achterpassagiers kunnen op het inklapbare lcd-scherm aan de dakhemel naar dvd-films kijken. Dankzij de bijgeleverde draadloze hoofdtelefoons ondervindt de bestuurder hier geen hinder van.

Het Anniversary-pakket voor de 9-7X omvat verder een luxe mattenset in antraciet met contrasterende grijze bies. De vloermat aan de bestuurderszijde heeft een fraaie Anniversary Edition-inscriptie.

De introductie van de Saab 60^th Anniversary-uitvoeringen voor modeljaar 2007 is de eerste stap in een reeks initiatieven van Saab ter ere van het rijke erfgoed, waarvan de wortels liggen in het ontwerpen van vliegtuigen, in de Scandinavische cultuur en in de traditie van onafhankelijk en vooruitstrevend denken.