Van Werk naar Werk
19.01.2007 / 13:01 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Boaborea

Boaborea

Van Werk naar Werk
Ontslag werknemers met kleine handicap onnodig

Tilburg, 19 januari 2007,
Re-integratie naar ánder werk moet sneller worden ingezet om ontslag van werknemers met een kleine handicap te voorkomen. Uit onderzoek dat in opdracht van de Stichting van De Arbeid is uitgevoerd en vandaag wordt gepresenteerd blijkt dat ruim éénderde van de werknemers met een kleine handicap na twee jaar ziekte wordt ontslagen. Het probleem dat kleine bedrijven hebben bij het in dienst houden van deze werknemers is reëel. Door echter eerder in te zetten op re-integratie, ook naar ander werk is de kans op bemiddeling van werk naar werk substantieel groter. Tevens wordt daarmee voorkomen dat werknemers op termijn terugvallen op WW en in sommige gevallen bijstand.

Met de komst van de WIA zijn werkgevers en werknemers verantwoordelijk geworden voor de re-integratie van zieke werknemers, ook wanneer deze voor minder dan 35% arbeidsongeschikt zijn. Uit onderzoek dat in opdracht van de Stichting van de Arbeid is uitgevoerd blijkt dat voor een aantal werknemers gedurende de eerste twee jaar ziekte geen herplaatsing bij de eigen werkgever mogelijk is. De consequentie hiervan is dat voor een groot aantal van hen ontslag wordt aangevraagd.

Boaborea, de brancheorganisatie voor werk, loopbaan en vitaliteit, is van mening dat dit niet de bedoeling van de wet kan zijn en dat vernieuwende vormen van dienstverlening nodig zijn om herplaatsing te stimuleren. Zeker in het MKB zal het lastig zijn om dat binnen het eigen bedrijf te realiseren, zodat vooral re-integratie naar ander werk en bij andere werkgevers mogelijk moet worden. Voor de werkgever is het van belang om al vroegtijdig gedurende de eerste twee ziektejaren, zoals ook in de Wet Verbetering Poortwachter is vastgelegd, daarmee te beginnen; immers de werkgever is gehouden aan het doorbetalen van het loon gedurende die twee jaar. Ook voor de werknemer is het van belang om stevig in te zetten op re-integratie. Immers, wanneer aan het einde van de twee ziektejaren blijkt dat er bij de huidige werkgever geen zicht op werk meer is, valt de werknemer terug in de WW en na verloop van tijd in de bijstand en is sprake van een substantiële inkomensdaling. Dit alles pleit er voor dat niet twee jaar moet worden afgewacht, maar veel eerder aan re-integratie vorm te geven, ook wanneer het gaat om re-integratie naar een andere werkgever, het zgn. tweede spoor.

Regionale aanpak en maatwerk noodzakelijk
Boaborea staat adequate bemiddeling van werk naar werk voor, waar nodig in een andere functie, in een andere sector. Dat kan door:


-Een regionale aanpak: werkgeversorganisaties geven in een aantal regios vorm aan zgn. poortwachtercentra of transferpunten die directe herplaatsing van werknemers tot doel hebben. Voorbeelden zijn het poortwachtercentrum Heerhugowaard en het transferpunt Zorg van samenwerkende zorginstellingen in de regio Utrecht. Boaborea juicht deze initiatieven toe: In deze centra melden werkgevers hun zieke werknemers wanneer zij inschatten hun werknemer geen alternatieve functie te kunnen bieden bij terugkeer na ziekte. Met de werknemer wordt re-integratie naar ander werk op vrijwillige basis ingezet en werknemers zijn uiteraard ook in de gelegenheid zichzelf te melden. Re-integratiebedrijven faciliteren deze centra in voorkomende gevallen en kunnen eventuele begeleiding bieden aan werknemers.


-Overname personeel: re-integratiedienstverleners nemen het personeel over van de werkgever, waarbij goede afspraken worden gemaakt over arbeidsvoorwaarden en pensioenopbouw. Gedurende de tijd dat de werknemer in dienst is bij het re-integratiebedrijf wordt intensieve begeleiding, loopbaanoriëntatie, en eventuele omscholing geboden teneinde uiteindelijk die andere baan te vinden. Voordeel van deze vorm van dienstverlening is, dat de werkgever wordt ontlast van veel extra werk en vroegtijdig voor alle partijen duidelijk is dat herplaatsing binnen het 'oude' bedrijf niet meer mogelijk wordt geacht.


-Eén op één afspraken: met grotere werkgevers is het uiteraard mogelijk tot directe afspraken te komen, soms is herplaatsing binnen het eigen bedrijf wel mogelijk, al dan niet na een bijscholing, soms is bemiddeling naar ander werk noodzakelijk.


-Maatwerk: In alle gevallen is het uiteraard aan de werknemer om gebruik te maken van het re-integratie-aanbod dat wordt geboden. Sterker nog: de kans op succesvolle re-integratie vergroot wanneer de werknemer daarmee ook zelf actief vorm aan geeft; tenslotte vraagt ieder traject maatwerk.

Hoe te organiseren?
Boaborea wil met MKB Nederland en VNO-NCW de bij hen aangesloten leden actief voorlichten over deze mogelijkheden zodat de bepleite regionale aanpak ook daadwerkelijk van de grond komt. Boaborea acht het noodzakelijk dat de overheid de totstandkoming van dergelijke regionale initiatieven faciliteert in de vorm van aanjaagsubsidies. Boaborea wil met werkgevers en werknemersorganisaties de voorgestelde aanpak op effectiviteit bezien, daar waar noodzakelijk bijstellen en gerezen knelpunten oplossen. Het gaat er om met vroegtijdige inzet van re-integratie bij te dragen aan een effectief employability beleid zodat in plaats van baanzekerheid op de kortere termijn, werkzekerheid op de langere termijn gegarandeerd kan worden. Daar hebben zowel de werkgever en de werknemer als ook de Nederlandse samenleving alle belang bij. We staan immers voor de opgave om de komende jaren de arbeidsparticipatie in Nederland fors te verhogen, dat geldt ook voor mensen die bij een bepaalde werkgever niet meer verder kunnen.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Carmen de Jonge, Directeur Boaborea via info@boaborea.nl of 0900 2844545

Boaborea is de brancheorganisatie voor Werk, Loopbaan en Vitaliteit, waarin BOA en Borea hun krachten hebben gebundeld