HIVOS

Stedenbanden Nicaragua

Samenwerking tussen Hivos en Stedenbanden Nicaragua

[USEMAP:samenwerking_tussen_hivos_en_stedenbanden_nicaragua_medium.jpg ]

Den Haag, 19 januari 2007 --- De samenwerking tussen Hivos en het Landelijk Beraad Stedenbanden Nederland-Nicaragua (LBSNN) is een feit. Het startschot werd op vrijdag 19 januari gegeven met de ondertekening van het programmacontract door voorzitter Tineke Lodders en directeur Ronald van der Hijden (LBSNN) en directeur Manuela Monteiro (Hivos). De samenwerking moet de economische ontwikkeling van steden in Nicaragua en het algemene draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking in Nederland een impuls geven.

Het contract werd ondertekend in het bijzijn van meerdere afgevaardigden van stedenbanden in Nederland. Met het contract is een geldbedrag van 8 miljoen euro gemoeid voor de komende vier jaar. Beide partijen hebben grote verwachtingen van de kersverse samenwerking, zo benadrukten de voorzitter van de Stichting LBSNN, Tineke Lodders, en de directeur van Hivos, Manuela Monteiro.

Voor Hivos is de samenwerking een manier om meer nadruk te leggen op ontwikkelingssamenwerking met landen in Latijns-Amerika, vertelt Manuela Monteiro. Daarnaast is zij zeer te spreken over de rol van het LBSNN in het vergroten van het draagvlak rond
ontwikkelingssamenwerking in Nederland, tevens één van de speerpunten van Hivos.

Ronald van der Hijden, directeur van het LBSNN, benadrukt de rol van het LBSNN in de economische ontwikkeling van steden in Nicaragua. Het huidige beleid van het LBSNN is om de gemeenten van Nicaraguaanse steden zelf een economisch plan op te laten stellen. Van daaruit kunnen projecten worden opgezet rond bijvoorbeeld onderwijs en het versterken van de fysieke en sociale infrastructuur aldaar. Uiteindelijk moet er in de partnerstad in Nicaragua een innige samenwerking ontstaan tussen gemeente, niet-gouvernementele organisaties en private sector.

Hivos werkt samen met meer dan 750 organisaties in 30 landen, waaronder Nicaragua. Het Landelijk Beraad Stedenbanden Nederland-Nicaragua is het samenwerkingsverband van gemeenten en particuliere stedenbandorganisaties uit 20 grote en middelgrote steden in Nederland. Zo bestaan er stedenbanden tussen Amsterdam en Managua, Den Haag en Juigalpa, Utrecht en Léon, en Nijmegen en Masaya.