Universiteit van Tilburg 18 januari 2007

Hoogleraar Paul de Graaf onderzoekt waardenveranderingen

Benoeming aan de Universiteit van Tilburg

Sociaal wetenschapper Paul de Graaf is per 1 januari 2007 benoemd tot hoogleraar in Tilburg. Hij onderzoekt veranderende waarden in Europa, met name veranderingen die verband houden met ontkerkelijking en individualisering. Zijn leerstoel aan de Faculteit Sociale Wetenschappen is getiteld Longitudinale en crossnationale analyses van sociaal-culturele processen.

Paul de Graaf heeft veel onderzoek gedaan naar sociale ongelijkheid en sociale binding. In Tilburg zal De Graaf dit onderzoek voortzetten, maar de meeste aandacht zal uitgaan naar waardenonderzoek. Hij zal leiding geven aan de European Values Study, een langlopend onderzoek naar de opvattingen van de Europeanen over politiek, religie, werk, familie en moreelethische kwesties als (homo)seksualiteit, euthanasie en belastingontduiking. Het eerste enquêteonderzoek van de European Values Study startte in 1981. De vierde onderzoeksronde staat gepland voor 2008. Deze resultaten zullen sociologen voor de eerste maal een beeld geven van waardenveranderingen over een hele generatie. Eerder onderzoek van De Graaf richtte zich op vragen als: Waarom komen kinderen van hoogopgeleide ouders het best terecht, tegen alle tendensen in om iedereen gelijke kansen te bieden? Waarom besluiten echtparen te scheiden en wie vindt er een nieuwe partner? De Graaf vond onder meer dat het 'pure' effect van scholing op kerkbezoek, politieke oriëntatie en conservatisme, beduidend lager is dan doorgaans wordt gemeten. Een groot deel van het effect is toe te schrijven aan sociale afkomst (die in belangrijke mate de scholing beïnvloedt). Ook ontdekte De Graaf dat kinderen van ouders die veel lezen beduidend meer succes boeken op school dan kinderen van ouders die weinig of niet lezen. De belezen ouders stimuleren hun kinderen meer en bieden 'het goede voorbeeld'.

Prof.dr. P.M. (Paul) de Graaf (1957, Breda) studeerde sociologie in Utrecht (cum laude) en promoveerde in 1987 op een studie naar de invloed van sociaal-culturele achtergrond op een loopbaan in het onderwijs. Na zijn promotie werkte hij als onderzoeker bij de Universiteit Utrecht, het Max Planck Instituut in Berlijn, en van 1990-1994 als universitair (hoofd)docent bij de Universiteit van Tilburg. Sinds 1994 doceerde hij aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Noot voor de pers
Professor Paul de Graaf is bereikbaar via tel: 013 466 2648, e-mail: pdeGraaf@uvt.nl. Informatie over wetenschappers van de UvT is te vinden op www.uvt.nl/webwijs/. Persberichten van de UvT vindt u op www.uvt.nl/persberichten/

UvT Persbericht