E.ON besluit definitief tot investering in centrale Maasvlakte

E.on benelux b.v.

Persbericht

E.ON besluit definitief tot investering in centrale Maasvlakte

Rotterdam, 18 januari 2007 - Het E.ON-concern heeft in december 2006 definitief besloten tot de investering van circa 1,2 miljard euro in een nieuwe kolencentrale van 1.100 MW op de Maasvlakte door E.ON Benelux. Ook de Raad van Commissarissen van E.ON Benelux heeft in die periode haar goedkeuring aan de investeringsbeslissing gegeven.

E.ON Benelux gaat zich nu volledig concentreren op verdere realisatie van de investering. De aanvraag voor de vergunning is in december ingediend. Naar verwachting zal de bouw van de centrale in 2008 beginnen. Begin 2012 kan deze dan in bedrijf worden genomen.

Behoefte aan nieuwe productiecapaciteit
'Nederland heeft absoluut behoefte aan nieuwe, betaalbare productiecapaciteit die de stijgende vraag en de sluiting van verouderde centrales in de komende jaren moet opvangen', zegt Joost van Dijk, voorzitter van de directie van E.ON Benelux. 'Daarnaast hebben we vertrouwen in het Nederlandse ondernemingsklimaat en de manier waarop we samenwerken met de betrokken overheidsinstanties. Een punt van zorg is wel de aansluiting op het hoogspanningsnet. TenneT, de beheerder van het Nederlandse elektriciteitsnet, moet nu echt haast gaan maken met het realiseren van het Randstad 380-project.'

Deze verbinding is noodzakelijk om de levering van elektriciteit in de Randstad te kunnen blijven garanderen. De centrale kan worden gebouwd op het terrein van de huidige centrale, waardoor van bestaande infrastructuur gebruik kan worden gemaakt. De investering levert naar verwachting meer dan 2000 manjaren aan werkgelegenheid op voor het bedrijf en toeleverende industrie in Nederland.

MER en vergunningaanvraag
In de loop van december zijn de aanvraag voor de milieuvergunning en het Milieu Effect Rapport (MER) voor de nieuwe Maasvlakte-centrale ingediend. De Provincie Zuid-Holland heeft maximaal tien weken om het MER te beoordelen en te publiceren. Dit betekent dat het uiterlijk in maart wordt gepubliceerd. Vanaf de publicatiedatum ligt de MER zes weken ter inzage voor het publiek.

Nieuwste technologie
De nieuwe Maasvlakte-centrale is onderdeel van een serie centrales die E.ON de komende jaren zal bouwen. De technologie voor de kolencentrales is zeer sterk verbeterd ten opzichte van bestaande kolencentrales. Daardoor worden zeer strenge milieunormen gehaald. De efficiëntie van het verbrandingsproces ligt ongeveer twintig procent hoger. Dankzij de efficiëntieverbetering wordt bijvoorbeeld de uitstoot van CO2 per kilowattuur tevens met twintig procent verminderd ten opzichte van bestaande kolencentrales.

Verder wordt de centrale voorbereid op de afvang van CO2. Deze technologie is op dit moment op deze schaal nog niet economisch beschikbaar. In de zomer van 2007 start hiervoor in samenwerking met TNO een proefproject bij de bestaande centrale van E.ON Benelux op de Maasvlakte. Ook wordt de nieuwe eenheid gereed gemaakt voor het meestoken van biomassa en warmtelevering aan de omgeving. Hierbij wordt gedacht aan stadsverwarming en levering aan tuinders en industrie.

Als energieleverancier is E.ON zich bewust van haar verantwoordelijkheid. In het kader van het internationale initiatief 'innovate.on' wordt gericht gewerkt aan de verdere ontwikkeling van sleuteltechnologieën voor de toekomst. Daartoe behoren, naast de nieuwste generatie energiecentrales, ook windparken op zee en biogas van aardgaskwaliteit.


--------------


Noot voor de redactie,