GroenLinks

GroenLinks pleit voor stopzetten migratiesamenwerking met Libië

rechtszaak in Libie tegen Bulgaarse verpleegsters en Palestijnse arts 17 januari 2007

Het Europees Parlement wil dat Libië de vijf ter dood veroordeelde Bulgaarse verpleegsters en een Palestijnse arts vrijlaat. Zij zijn beschuldigd van het bewust besmetten van 426 kinderen met HIV. Volgens GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg moet de EU de samenwerkingsplannen met Libië op het gebied van migratie grondig herzien.

De Bulgaarse zusters en Palestijnse arts zitten sinds 1998 vast in Libië. In eerste instantie bekende het zestal, maar later bleek dat zij gemarteld werden tijdens hun verhoringen. Volgens de zes fungeren zij als zondebokken voor de onhygiënische toestanden in het ziekenhuis in de tweede stad van Libië, Benghazi. Onweerlegbaar bewijs van onschuld wordt door de Libische rechtbank gewoon ter zijde geschoven.

Hypocriet
Buitenweg vindt het onverstandig dat de Europese Commissie de plannen doorzet om intensief samen te werken met Libië op het gebied van migratie. "Het zou hypocriet zijn om vandaag te constateren dat in Libië de Bulgaarse en Palestijnse migranten onmenselijk onrecht wordt aangedaan, maar dat de EU morgen een overeenkomst sluit over het overdragen van meer migranten in de handen van de Libische autoriteiten. Dat is een samenwerking die tot mensenrechtenschendingen leidt."

Toestroom Afrikaanse migranten inperken
De Europese Raad gaf in juni 2005 groen licht voor een nauwere samenwerking met Libië op het gebied van illegale migratie. Hiermee wil de EU de toestroom van illegalen uit Afrika naar Europa verminderen. De EU wil onder meer gezamenlijk gaan patrouilleren op de Middellandse Zee. Ook wil de EU een akkoord met Libië voor het terugnemen van migranten die vanuit Libië naar de EU komen.

Buitenweg benadrukt dat ze niet pleit voor een isolement van Libië: "Het is goed om positieve ontwikkelingen in het land te ondersteunen en te stimuleren. Maar zolang de mensenrechtensituatie in het land niet verbeterd is, moet de EU zeker geen nieuw akkoord sluiten met Libië."

Zie ook:

* Libië veroordeelt medici ter dood (19 december 2006)