Gemeente Stadskanaal

Over een lengte van ongeveer 300 meter, tot Oosterstraat 53, is op een diepte van één tot vier meter de grond vervuild met met name teer en oliecomponenten. Het grondwater is eveneens verontreinigd met met name deze stoffen. In de toplaag zijn daarnaast in geringe mate metalen aangetoond, die geen verband hebben met de voormalige gasfabriek. Dit zijn de belangrijkste conclusies van het bodemonderzoek aan de gedempte Heemsloot in Stadskanaal. De gedempte sloot ligt op de erfgrenzen of op de rand van de tuinen. Er is geen risico voor de volksgezondheid.

Onderzoek naar verontreiniging

Het onderzoek is in opdracht van Essent, als eigenaar van het voormalig gasfabrieksterrein, de provincie Groningen en de gemeente Stadskanaal door adviesbureau Bioclear uitgevoerd. Dat het gebied op en rond de voormalige gasfabriek vervuild is was al bekend. Maar tot waar en hoe diep de gedempte Heemsloot vervuild is, was tot nu toe nog niet duidelijk.
Vanwege de revitalisering van de bedrijventerreinen Vleddermond en Dideldom is het onderzoek vorig jaar opgepakt. Nu zijn er namelijk mogelijkheden om voor de sanering een beroep te doen op een subsidie uit het Kompas voor het Noorden programma.

Informatiebijeenkomst

Dinsdag 16 januari 2007 is er om 20.00 uur in het gemeentehuis een informatiebijeenkomst voor de eigenaren van de percelen. Na het welkomstwoord van wethouder Booij licht mevrouw Wagelmans van Bioclear de onderzoekresultaten toe. De heer Van Dam geeft namens de provincie Groningen een toelichting. Bovendien is er gelegenheid voor het stellen van vragen.

Aanbesteding

Het aanbestedingstraject start zo snel mogelijk. De procedure duurt minstens een half jaar. Naar verwachting is in oktober 2007 duidelijk hoe het verder gaat. Dan zal blijken wat de beste manier is om de grond te saneren. De betrokken eigenaren worden dan weer geïnformeerd.


* 16 januari 2007