Partij van de Arbeid


Den Haag, 17 januari 2007


PvdA deelt analyse van de Commissie Kok


Het rapport van de Advies Commissie Versterking Randstad ("Commissie Kok") is een uitstekende analyse van de uitdagingen waar de Randstad voor staat. De economische vooruitzichten voor de Randstad staan door de "bestuurlijke dichtheid" onder druk: het vergt teveel tijd en inspanning om tussen vier provinciebesturen, vier regionale besturen, vijf grote steden en 168 andere gemeenten kent, tot daden te komen. Dit probleem, dat eerder al nadrukkelijk werd gesignaleerd door de Holland Acht en de PvdA Commissie Andeweg, dient nu te worden aangepakt.


Er is geen tijd te verliezen als wij willen dat de Randstad weer meedoet in de kopgroep van Europese stedelijke regio's. Daarom steunt de PvdA de aanbeveling aan het kabinet om een urgentieprogramma op te stellen, waarin stapsgewijs de maatregelen staan opgesomd die leiden tot versterking van de Randstad.


De Commissie Kok stelt voor om tot één Randstadbestuur te komen dat vrijwel alle taken en bevoegdheden van de huidige vier provincies en Wgr-plusregio's overneemt. Er zullen zeker aanpassingen moeten plaatsvinden in de bestuurlijke spaghetti die de Randstad heeft, waarbij de door Kok aangegeven richting vele aanknopingspunten biedt, zonder dat nu al kan worden gezegd dat dit in één, allesomvattend Randstadbestuur moet eindigen.


Aangezien bestuurlijke veranderingen tijd zullen vergen en er geen tijd te verliezen is, dient meteen een aanvang te worden gemaakt met de opstelling van het urgentieprogramma. Een volgend kabinet zou daarom de bevoegdheid moeten hebben om beslissingen te nemen en aanwijzingen te kunnen geven indien lagere overheden in de Randstad bij de uitvoering van het programma onderling niet tot overeenstemming kunnen komen.