Aedes

Overzicht nieuwe wetgeving arbeidswetten

17 januari 2007

Met ingang van het nieuwe jaar is er een aantal wijzigingen in de wet- en regelgeving rond de arbeidswetten. Zo is de
Arbeidsomstandighedenwet per 1 januari 2007 vereenvoudigd. De wet schrijft niet meer tot in detail voor op welke manier ondernemingen hun werknemers veilig en gezond moeten laten werken.

De wet bepaalt wel wat het minimale beschermingsniveau moet zijn. Werkgevers en werknemers bepalen gezamenlijk op welke wijze zij invulling geven aan deze zogenaamde doelvoorschriften. Deze manieren kunnen in een arbo-catalogus worden vastgelegd.

Verder treedt op 1 april 2007 de vereenvoudigde Arbeidstijdenwet in werking. De wet kent minder regels dan in de oude wet. Het systeem van standaard- en overlegregeling, dat kenmerkend is voor de oude Arbeidstijdenwet, verdwijnt. Voorts dragen alle werkgevers vanaf 1 januari bij aan de kosten van kinderopvang door een opslag in de WW-premie. De belastingdienst betaalt voortaan een derde deel van de kosten uit aan de werknemers, naast de inkomensafhankelijke toeslag die al bij de belastingdienst moest worden aangevraagd.

Vanaf 2007 kunnen alle werkgevers ervoor kiezen eigenrisicodrager te worden. Dat betekent dat de werkgever de WGA-uitkering dan zelf betaalt of dit risico verzekert bij een particuliere verzekeraar. Verder krijgen mensen die volgens de WIA volledig en duurzaam arbeidsongeschikt zijn, vanaf 1 januari 2007 een hogere IVA-uitkering.

Lees meer in één van de vier onderstaande CorporatieInformaties


* Nieuwe wetgeving rond arbeidsomstandigheden, d.d. 17 januari 2007
* Nieuwe wetgeving rond Arbeidstijdenwet, d.d. 17 januari 2007
* Nieuwe wetgeving rond de werkgeversbijdrage kinderopvang, d.d. 17 januari 2007

* Nieuwe wetgeving rond de WIA, d.d. 17 januari 2007