Provincie Limburg

Kunstposter Vastelaovend in Limburg van Jack Poels Kunstenaar Jack Poels, leadzanger van Rowwen Hèze, heeft de nieuwe

kunstposter Vastelaovend in Limburg gemaakt die vandaag is gepresenteerd door de Provincie Limburg en de Sjeng Kraft Kompeneij (SKK). In een oplage van 25.000 stuks wordt de poster ingezet voor de promotie van de Vastelaovend in Limburg. Hiermee willen de Provincie en de SKK dit cultuurfenomeen versterken. Gedeputeerde Odile Wolfs: Het succes van vorig jaar was ongeëvenaard. Wij hebben de carnavalsliefhebber in het hart geraakt. Het is gebleken dat de kunstposter het verbindend element is geworden vaan Eijsde tot de Mookerheij. Jack Poels heeft met veel gevoel voor ons Limburgs volksfeest hieraan invulling gegeven. In de Limburgse dagbladen staat a.s. donderdag een bon waarmee liefhebbers de poster kunnen verkrijgen. De locaties zijn: de 23 uitgiftepunten van Dagblad De Limburger en het Limburgs Dagblad en de centrale hal van het Gouvernement in Maastricht.

Carnaval is zonder twijfel het meest gevierde volksfeest in Limburg. Desondanks wordt er op provinciaal niveau weinig gedaan aan de promotie en het uitdragen van het gedachtegoed van dit cultureel fenomeen. Dat heeft er vooral mee te maken dat het volksfeest stoelt op plaatselijke organisaties. Daar willen de Provincie en de SKK sinds vorig jaar verandering in brengen en een nieuwe traditie ontwikkelen. Het is de bedoeling om jaarlijks een kunstenaar uit te nodigen om in een kunstwerk de juiste geest, de gedachte van de Limburgse Vastelaovend, weer te geven. Dat schilderij dient dan als basis voor de poster Vastelaovend in Limburg. Op die manier ontstaat één grote (kunstzinnige) promotiecampagne voor het allergrootste cultuurfenomeen in Limburg. De Provincie treedt hiermee in de voetsporen van soortgelijke fenomenen in Köln, Venetië en New Orleans, waar deze traditie inmiddels vele tientallen jaren leeft.

Achtergrond
De provincie telt ongeveer 400 officiële carnavalsverenigingen en ontelbare optochtgroepen, Zaate Hermeniekes, clubs voor wagenbouw, revue- en cabaretgezelschappen. Carnaval draagt in belangrijke mate bij aan de Limburgse identiteit. Het is een samenbundeling van onze typische levensvreugde, Bourgondische inslag, gemeenschapszin en dialectbeleving. Bovendien is carnaval in de hele provincie een economische factor van belang. Volgens schattingen loopt het in de vele tientallen miljoenen euros per jaar.

Sjeng Kraft Kompeneij
De SKK heeft het idee in 2005 geopperd bij de Provincie en gehoor gevonden voor samenwerking. De SKK is in 2000 opgericht. Zij houden de herinnering aan een van Limburgse beste liedjesschrijvers en volksmuzikanten - Sjeng Kraft levend en stimuleren de Limburgse levensvreugde en dragen de carnavalsgedachte uit. De stichting is het meest bekend van de provinciale opening van het carnavalsseizoen De11devande11de in Maastricht.

17-1-2007 13:55