Unicef



Afghanistan: onderwijs gaat ondanks aanvallen op scholen gewoon door 17 januari 2007, New York - In 2006 hebben Talibanstrijders meer dan 120 keer scholen en onderwijzers aangevallen. "Niemand weet precies waarom ze dat doen," zegt Catherine Mbengue, directeur van het Unicef-kantoor in Afghanistan. "Maar scholen staan symbool voor vooruitgang, verandering en stabiliteit en als je daartegen bent, zijn aanvallen op scholen een manier om dat aan de wereld te laten weten."

Catherine Mbengue met kinderen van de Farmankheir-school. Foto: Unicef Afghanistan
Catherine Mbengue met kinderen van de Farmankheir-school. Foto: Unicef Afghanistan

Mbengue reist door Afghanistan om te zien wat Unicef voor de bevolking doet; ze is vooral benieuwd naar de onderwijsprogramma's voor vrouwen en meisjes. Ze doet dit deels om een statement te maken naar de Taliban, deels omdat ze pas sinds kort directeur van het Unicef-kantoor in Afghanistan is en het land nog moet leren kennen.

Levensreddend
In de provincie Lagman zag de kersverse directeur dat kinderen van de Farmankheir-basisschool les krijgen in tenten. Unicef is samen met andere hulporganisaties intussen bezig met de bouw van een permanente school. Als die af is, zullen de onderwijzers en leerlingen zich veiliger voelen dan nu het geval is.

Ook zag Mbengue in Herat hoe vrouwen leren lezen en schrijven. "Centra waar vrouwen wat kunnen leren krijgen in heel Afghanistan steun van Unicef. Het klinkt alsof het weinig voorstelt, maar in een land als dit kan het levensreddend zijn. Afghaanse vrouwen die onderwijs hebben gehad, laten hun eigen kinderen sneller naar school gaan. Hun kinderen zijn ook gezonder. Daarnaast kunnen de vrouwen zelf voor brood op de plank zorgen, door een eigen bedrijfje te beginnen bijvoorbeeld."

De leerlingen van de Farmankheir-school krijgen nu nog les in tenten, maar straks gebeurt dat in een permanent schoolgebouw. Foto: Unicef Afghanistan De leerlingen van de Farmankheir-school krijgen nu nog les in tenten, maar straks gebeurt dat in een permanent schoolgebouw. Foto: Unicef Afghanistan

Gewond

Onderwijs heeft voor Unicef overal ter wereld prioriteit. Mbengue: "Vooral in landen als Afghanistan moeten we scholen open houden, om de vooruitgang die we geboekt hebben niet kwijt te raken." Dat dit niet alleen voor leerlingen en onderwijzers gevaarlijk is, maar ook voor Unicef zelf, blijkt uit het verhaal van Quasem Nazari.

De Unicef-medewerker raakte in mei vorig jaar gewond toen een granaat op de auto waarin hij zat werd afgevuurd. De chauffeur en een meereizende arts werden gedood, hij raakte ernstig aan zijn benen gewond. Nazari is thuis aan het revalideren en moet zijn rechterbeen missen, maar hij popelt om weer aan het werk te gaan. "In Afghanistan werken we onder zeer moeilijke omstandigheden, maar alle Unicef-medewerkers willen vrouwen en kinderen altijd en overal helpen. Daar hoor ik ook bij."

De helft van het geld is binnen Catherine Mbengue vraagt donoren hun beurzen te trekken; vooral het onderwijs in Afghanistan heeft extra financiële steun nodig. "We hebben ongeveer de helft van het bedrag binnen dat nodig is om de continuïteit van de projecten die dit jaar in Afghanistan worden uitgevoerd te garanderen. Nu de andere helft nog."