Gemeente Zoetermeer

Zoetermeer investeert in schoolkinderen én hun ouders

Zelf je lunch samenstellen, rustig huiswerk maken of een dansworkshop volgen terwijl papa en mama aan het werk zijn. De gemeente Zoetermeer, de scholen en een groot aantal Zoetermeerse instellingen gaan intensief samenwerken om dit soort activiteiten te organiseren binnen sluitende dagarrangementen op maat.

De al bestaande samenwerking tussen onderwijs en verschillende voorzieningen bij de huidige drie Brede scholen krijgt hiermee een nieuwe impuls. Gelijktijdig krijgen ook vijf andere wijken de beschikking over een Brede school. Kinderen krijgen op deze manier zo groot mogelijke ontwikkelingskansen én de drempel voor ouders om werk en zorg te combineren wordt lager.

De gemeente Zoetermeer loopt hiermee vooruit op de verplichting voor scholen vanaf volgend schooljaar een sluitend aanbod van onderwijs en (voor/tussen/na- schoolse) opvang te bieden.

Maatwerk

In februari krijgen alle ouders van basisschoolleerlingen een enquête uitgereikt door de basisschool van hun kind. Hiermee kunnen ouders hun (toekomstige) wensen op het gebied van voor-, tussen- en naschoolse opvang aangeven. Nu lopen er al diverse pilots op dit gebied in samenwerking met scholen. Na evaluatie van de pilots met alle betrokkenen (organisaties, ouders en kinderen) krijgen activiteiten wel, aangepast of geen plek in een dagarrangement. Door andere wensen bij ouders en kinderen in een bepaalde wijk kunnen per wijk verschillen ontstaan.

Arbeidsparticipatie

Bijzondere aandacht krijgt de arbeidsparticipatie van specifieke vrouwendoelgroepen. Allochtone vrouwen, tienermoeders en vrouwen in de bijstand krijgen door de dagarrangementen meer mogelijkheden werk en zorg te combineren. Zij kunnen ook een rol spelen bij de activiteiten in de dagarrangementen, bijvoorbeeld via een vrijwilligerstraject of door een leerwerktraject door te stromen naar een betaalde baan.

Wie doen er mee?

De gemeente Zoetermeer, kinderopvangorganisaties (o.a. Kern-kinderopvang), basisscholen (o.a. van SKOZ, OPOZ, en UNA scholengroep), culturele instellingen, sportinstellingen, het ID-college, het CWI, jeugdgezondheidszorginstellingen, moedercentrum Piëzo en de bibliotheek werken samen aan sluitende dagarrangementen binnen en buiten de Brede school.

Het geld voor het uitvoeren van het eerste onderzoek Dagarrangementen komt voor 45% van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. In de overige 55% voorzien de samenwerkende organisaties zelf door cofinanciering in de vorm van personele inzet. Voor de uitbreiding van het aantal Brede scholen naar acht, is een eenmalig bedrag beschikbaar op de gemeente begroting.