Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 15 januari 2007

Persuitnodiging

Monique Somers (KNMI) over klimaatverandering in Noord-Holland

De bestuurscolleges van de gemeente Alkmaar en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier presenteren op dinsdag 16 januari 2007 de tussenstand in het project De Waterkwekerij Alkmaar. Voorafgaand aan de presentatie zal drs. Monique Somers van het KNMI een inleiding verzorgen. Waar Al Gore in zijn documentaire 'An Inconvenient Truth' de mondiale gevolgen van het broeikaseffect belicht, zoomt Monique Somers in op de mogelijke consequenties voor Nederland, en Noord-Holland in het bijzonder.

Kunnen we in de toekomst nog schaatsen in Noord-Holland? Gaat het vaker stormen? Zijn de dijken en duinen hier hoog en sterk genoeg als de zeespiegel nog verder stijgt? Hoeveel plensbuien moeten de Noord-Hollandse rioleringsstelsels straks kunnen verwerken? Zijn rioolwaterzuiveringsinstallaties, water­bergingen en gemalen groot genoeg voor al dat extra hemelwater? Doen we genoeg om de oorzaak van de klimaatverandering aan te pakken? Bestuurders en beleidsmakers bij overheden in Noord-Holland stellen zichzelf deze vragen voortdurend.

Monique Somers presenteert de nieuwste scenario's van het KNMI en toont bovendien het verband aan tussen broeikasgassen en de opwarming van de aarde. Daarmee onderstreept zij het belang om de uitstoot van die gassen zoveel mogelijk terug te dringen. Het hoogheemraadschap en de gemeente willen een bijdrage leveren door alternatieve energiebronnen in de Waterkwekerij optimaal te benutten, zoals biogaswinning uit rioolslibvergisting en warmtewinning uit rioolwater. In combinatie met een flink pakket aan milieubewuste toepassingen in de nieuwe wijk wordt het milieu hierdoor minimaal belast met koolstofdioxide (CO2), een van de belangrijkste veroorzakers van het broeikaseffect.

Bij de Waterkwekerij gaat het om de herontwikkeling van het terrein van de Rioolwaterzuivering (rwzi) Alkmaar en enkele aanpalende percelen tot een waterrijke, duurzame en innovatieve stadswijk, waar tevens het nieuwe hoofdkantoor van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zal worden gevestigd. Het zuiveringsproces van rioolwater geschiedt er voortaan bijna onzichtbaar en onmerkbaar. De wijk wordt gestoeld op de nieuwste technologische ontwikkelingen en inno­vaties. Het zal het resultaat zijn van ambitieus en toekomst­gericht denken en verregaand samenwerken tussen verschillende overheden.

Alkmaarse gemeenteraadsleden en het algemeen bestuur van het hoogheemraadschap krijgen op 16 januari een toelichting op de stand van zaken. Vertegenwoordigers van de pers zijn hierbij welkom. De bijeenkomst vindt plaats in de grote vergaderzaal van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier aan de Schepen­makersdijk 16 in Edam en begint om 16.00 uur. Naar verwachting duurt de bijeenkomst tot 18.00 uur.

Noot voor de pers (