Gemeente Beuningen


Gemeente Beuningen over op groene stroom
Sinds 1 januari 2007 wordt alle elektriciteit voor gemeentelijke gebouwen, openbare verlichting, stoplichten e.d. op een duurzame wijze geproduceerd. Sinds een nieuwe aanbesteding van het gemeentelijke elektriciteitscontract medio 2006 was hiertoe reeds besloten. Het nieuwe contract is vanaf 1 januari 2007 van kracht.

Milieuvoordeel
De keuze voor groene stroom is uiteraard ingegeven door de wens om het milieu zo veel mogelijk te ontzien. Groene stroom wordt namelijk op duurzame wijze geproduceerd, wat wil zeggen met behulp van zon, wind, water of door verbranding van biomassa. Zo wordt geen extra kooldioxide (CO2) in de dampkring gebracht. Groene stroom draagt dus bij aan beperking van het broeikaseffect. De gemeente Beuningen heeft er voor gekozen om alleen groene stroom af te nemen die is opgewekt via zon, wind of water.

Garantie
Omdat er maar één elektriciteitsnet is, kunnen groene en grijze stroom niet anders dan "door elkaar" worden getransporteerd. Scheiden voor de meter is voor de klant onmogelijk: stroom is stroom. Wie "groen" afneemt kan er alleen maar zeker van zijn dat evenveel duurzaam opgewekte stroom aan het net wordt toegevoegd. Hier is controle op. Bij iedere producent wordt de hoeveelheid aan het net geleverde groene energie gemeten. Per te verkopen hoeveelheid wordt een groencertificaat geleverd. Een leverancier die een portie groene energie afneemt om door te leveren, koopt een bijpassend certificaat en kan daarmee naar de klant aantonen voor het geleverde vermogen echt duurzaam opgewekte energie te hebben gekocht.

Duurzaam Beuningen
Het gebruik van groene stroom past in de ambitie van het college, zoals beschreven in het collegeprogramma 2006-2010, om het gebruik van duurzame energie te stimuleren. De gemeente heeft hierbij immers een voorbeeldfunctie. Ander projecten die lopen zijn:

het huidige onderzoek naar de mogelijkheid tot realisatie van een windpark;

de realisatie van zgn. koude/warmte-opslag bij de bouw van de MFA te Ewijk;

nieuwbouw van woningen voldoet met betrekking tot energie-eisen aan de afspraken uit het regionaal convenant Duurzaam Bouwen van het KAN;

het in regionaal verband opstellen van een uitvoeringsprogramma ter stimulering van duurzame energie.