Wageningen Universiteit


Vinasse vermindert de vorming van ascosporen van schurft op appel

15 jan 2007

Onderdeel: Praktijkonderzoek Plant en Omgeving

Nummer: 2007-1

Onderzoek door Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) en Plant Research International (PRI), beide onderdeel van Wageningen UR, heeft aangetoond dat Vinasse de vorming van ascosporen van schurft van appel met meer dan 95 % kan verminderen. Dit is een doorbraak voor de biologische teelt van appels, die door toepassing van Vinasse direct na de bladval de druk van deze belangrijke ziekte gedurende de winter, in de toekomst veel beter kunnen verminderen. Bovendien is gebleken dat Vinasse de vertering van afgevallen blad gedurende de winter sterk stimuleert. Daar de schurftschimmel in onverteerd afgevallen blad overwintert, helpt de snelle vertering om de schurftdruk nog verder terug te dringen.

PPO en PRI werken samen met verschillende Europese partners aan een duurzame beheersing van schurft in de biologische teelt van appel. Appelschurft wordt veroorzaakt door de schimmel Venturia inaequalis. De ziekte veroorzaakt wereldwijd grote economische schade in de fruitteelt. De ziekte ontwikkelt zich het snelst in een vochtig voorjaar, zoals die in Nederland gebruikelijk zijn. Er ontstaan bruinzwarte vlekken op bladeren en appels, waardoor de appels slecht verkoopbaar worden.

Vinasse is een vergist afvalproduct uit de suikerindustrie dat op beperkte schaal gebruikt wordt als bemesting in de biologische fruitteelt.

Herfstbladeren in gaas worden gedompeld in vinasse-oplossing Bij het onderzoek stopten onderzoekers in de herfst bladeren met symptomen van schurft tussen kippengaas en dompelden deze in verschillende concentraties van Vinasse. Vervolgens legden zij de stukken gaas met bladeren uit in een biologische boomgaard. Gedurende de winter verteerde het blad op natuurlijke wijze, waarna de resten blad in het vroege voorjaar werden verzameld en onderzocht op de aanwezigheid van sporen van de schurftschimmel.

De onderzoekers toetsten een concentratiereeks van Vinasse. Omgerekend naar de toepassing van Vinasse in de boomgaard, waarbij de afgevallen appelbladeren op de grond worden bespoeid was de reeks 50, 100, 200, 400 en 600 l Vinasse per ha. De grootste vermindering van ascosporen van schurftschimmel van ruim 95 % werd gemeten bij een dosering van zowel 200 als 400 l Vinasse per ha. Dat is een normale hoeveelheid die ook voor bemesting gebruikelijk is in de biologische fruitteelt.

Biologische telers in Europa zijn afhankelijk van koper, zwavel en kalkzwavel voor een bestrijding van schurft op appel in het voorjaar en de zomer. Appeltelers kunnen de hoeveelheid schurft in de boomgaard aan het begin van het groeiseizoen nu flink verminderen door door Vinasse toe te passen direct na bladval en de bladvertering eventueel nog verder te versnellen door het versnipperen van de bladeren.

Deze sanitaire maatregelen helpen om het gebruik van koper overbodig te maken in het voorjaar. Het is een stap voorwaarts in een duurzame bestrijding van schurft in de biologische teelt van appel, vooral omdat koper voor deze toepassing in Nederland is verboden en de Europese Commissie heeft besloten het gebruik van koper op den duur in heel Europa te verbieden.

---

Dit onderzoek vond plaats in het kader van het EU-project Repco (project nr. 501452), dat een afkorting is van "Replacement of copper in organic production of grapevine and apple in Europe". Dit onderzoek wordt gedeeltelijk gefinancierd door het 6de Kaderprogramma van de Europese Unie. Het doel van dit project is om alternatieven te vinden voor koper in de biologische teelt van druif en appel. Projectbegeleider is Danièle Tissot Boireau, DG RTD Unit E03. Safety of Food Production Systems, SDME 8/22 België
(daniele.tissot@ece.eu.int).