Vinasse vermindert de vorming van
ascosporen van schurft op appel
15 jan 2007
Onderdeel: Praktijkonderzoek Plant en Omgeving
Nummer: 2007-1
Onderzoek door Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) en Plant
Research International (PRI), beide onderdeel van Wageningen UR, heeft
aangetoond dat Vinasse de vorming van ascosporen van schurft van appel
met meer dan 95 % kan verminderen. Dit is een doorbraak voor de
biologische teelt van appels, die door toepassing van Vinasse direct
na de bladval de druk van deze belangrijke ziekte gedurende de winter,
in de toekomst veel beter kunnen verminderen. Bovendien is gebleken
dat Vinasse de vertering van afgevallen blad gedurende de winter sterk
stimuleert. Daar de schurftschimmel in onverteerd afgevallen blad
overwintert, helpt de snelle vertering om de schurftdruk nog verder
terug te dringen.
PPO en PRI werken samen met verschillende Europese partners aan een
duurzame beheersing van schurft in de biologische teelt van appel.
Appelschurft wordt veroorzaakt door de schimmel Venturia inaequalis.
De ziekte veroorzaakt wereldwijd grote economische schade in de
fruitteelt. De ziekte ontwikkelt zich het snelst in een vochtig
voorjaar, zoals die in Nederland gebruikelijk zijn. Er ontstaan
bruinzwarte vlekken op bladeren en appels, waardoor de appels slecht
verkoopbaar worden.
Vinasse is een vergist afvalproduct uit de suikerindustrie dat op
beperkte schaal gebruikt wordt als bemesting in de biologische
fruitteelt.
Herfstbladeren in gaas worden gedompeld in vinasse-oplossing Bij het
onderzoek stopten onderzoekers in de herfst bladeren met symptomen van
schurft tussen kippengaas en dompelden deze in verschillende
concentraties van Vinasse. Vervolgens legden zij de stukken gaas met
bladeren uit in een biologische boomgaard. Gedurende de winter
verteerde het blad op natuurlijke wijze, waarna de resten blad in het
vroege voorjaar werden verzameld en onderzocht op de aanwezigheid van
sporen van de schurftschimmel.
De onderzoekers toetsten een concentratiereeks van Vinasse. Omgerekend
naar de toepassing van Vinasse in de boomgaard, waarbij de afgevallen
appelbladeren op de grond worden bespoeid was de reeks 50, 100, 200,
400 en 600 l Vinasse per ha. De grootste vermindering van ascosporen
van schurftschimmel van ruim 95 % werd gemeten bij een dosering van
zowel 200 als 400 l Vinasse per ha. Dat is een normale hoeveelheid die
ook voor bemesting gebruikelijk is in de biologische fruitteelt.
Biologische telers in Europa zijn afhankelijk van koper, zwavel en
kalkzwavel voor een bestrijding van schurft op appel in het voorjaar
en de zomer. Appeltelers kunnen de hoeveelheid schurft in de boomgaard
aan het begin van het groeiseizoen nu flink verminderen door door
Vinasse toe te passen direct na bladval en de bladvertering eventueel
nog verder te versnellen door het versnipperen van de bladeren.
Deze sanitaire maatregelen helpen om het gebruik van koper overbodig
te maken in het voorjaar. Het is een stap voorwaarts in een duurzame
bestrijding van schurft in de biologische teelt van appel, vooral
omdat koper voor deze toepassing in Nederland is verboden en de
Europese Commissie heeft besloten het gebruik van koper op den duur in
heel Europa te verbieden.
---
Dit onderzoek vond plaats in het kader van het EU-project Repco
(project nr. 501452), dat een afkorting is van "Replacement of copper
in organic production of grapevine and apple in Europe". Dit onderzoek
wordt gedeeltelijk gefinancierd door het 6de Kaderprogramma van de
Europese Unie. Het doel van dit project is om alternatieven te vinden
voor koper in de biologische teelt van druif en appel.
Projectbegeleider is Danièle Tissot Boireau, DG RTD Unit E03. Safety
of Food Production Systems, SDME 8/22 België
(daniele.tissot@ece.eu.int).