Waterschap Noorderzijlvest


Onderhouds- en saneringsbaggeren vijvers Gorechtkade in stad Groningen
15-1-2007

Half januari start het waterschap Noorderzijlvest met het baggeren van de drie vijvers langs de Gorechtkade in Groningen. Voorafgaand aan het baggeren is het slib onderzocht. Daarbij bleek dat het slib in de eerste vijver ernstig is verontreinigd met Zink, Pak en minerale olie. De verontreinigingen zijn afkomstig van de lozingen van een riooloverstort op de vijver. Het slib in de andere twee vijvers is licht verontreinigd.

Baggeren vanaf ponton
Het baggeren gebeurt met een hydraulische graafmachine vanaf een ponton in het water. Deze deponeert het slib in drijvende bakken. Bij de losplaats wordt het slib uit de bakken gegraven en in vloeistofdichte vrachtautos geladen. Het werk brengt geen bijzondere veiligheidsrisicos voor de omgeving met zich mee. De losplaats is afgeschermd om direct contact met de verontreinigde baggerspecie te voorkomen.

Afvoer slib
In totaal moet ruim 8000 m3 slib worden verwijderd. Omdat het om verontreinigd slib gaat, wordt het afgevoerd naar respectievelijk het gemeentelijk slibdepot Driebond en naar afvalverwerking Stainkoeln BV.

Subsidies
Het baggeren van deze vijvers komt in aanmerking voor subsidie in het kader van de regeling eenmalige uitkering baggerwerkzaamheden bebouwd gebied ofwel SUBBIED. Ook de gemeente Groningen draagt financieel bij.

Twee maanden
De werkzaamheden worden uitgevoerd door KLAAR Baggertechnieken BV. De directie en milieukundige begeleiding wordt uitgevoerd door DHV. Het baggeren zal ongeveer twee maanden duren.