Gemeente Amsterdam



Gemeente en KvK onderzoeken illegale bedrijven

15 januari 2007
-
DPG

De gemeente Amsterdam gaat de krachten bundelen met de Kamer van Koophandel (KvK). Sinds september 2006 brengen ze elkaar op de hoogte van onjuiste inschrijvingen op adressen in Amsterdam. Waar de Dienst Persoonsgegevens (DPG) de inschrijving van personen controleert, gaat de Kamer van Koophandel over de inschrijving van bedrijven.

De afdeling Handhaving van DPG legt regelmatig huisbezoeken af als het vermoeden bestaat dat de inschrijvingen van bewoners op een adres niet kloppen. Bij die huisbezoeken komen ze ook wel eens post tegen die is geadresseerd aan een onderneming, terwijl de ondernemer niet bekend is bij de bewoners van het adres of de woning leegstaat.

Medewerker callcenter. Foto: Edwin van Eis. Tegenwoordig geeft DPG in zo'n geval het adres door aan de KvK, die onderzoekt of op het adres ten onrechte ook bedrijven staan geregistreerd. Ook als er panden gesloopt worden, gaat er een melding naar de KvK. Omgekeerd rapporteert de Kamer van Koophandel aan DPG wanneer uit eigen onderzoek blijkt dat ondernemingen ten onrechte zijn ingeschreven op adressen. Het beleid van de Kamer van Koophandel is erop gericht bonafide ondernemingen in handelsregister geregistreerd te hebben. Daarom is de Kamer ingenomen met de samenwerking.

Resultaten samenwerking

Sinds de start van de samenwerking zijn er ongeveer 15 adressen doorgegeven aan de Kamer van Koophandel. Uit de afgesloten onderzoeken blijkt het veelal om Poolse klusbedrijven te gaan: op vier adressen zijn samen 18 Poolse klusbedrijven uitgeschreven.

Toetsenbord. Foto: Edwin van Eis. Op één van die adressen heeft een bewoonster verklaard dat ze via Marktplaats toestemming voor inschrijving op haar adres aan een Pool had verkocht. Vervolgens bleek deze Pool nog vier anderen toestemming tot inschrijving te hebben gegeven. Na het onderzoek zijn 5 Polen en hun klusbedrijven uitgeschreven door respectievelijk de Dienst Persoonsgegevens en de Kamer van Koophandel.

Preventieve maatregelen

DPG leert medewerkers extra alert te zijn bij inschrijvingen van Polen. Met de toetreding van Bulgarije en Roemenië tot de EU zal dit in toenemende mate ook voor Bulgaren en Roemenen gaan gelden.

De gelukszoekers willen zich als ondernemer bij de Kamer van Koophandel inschrijven zodat ze zaken kunnen doen in Nederland. Daarvoor hebben ze een uittreksel nodig van hun inschrijving in de Gemeentelijke Bevolkingsadministratie (GBA). Om zich te kunnen inschrijven in de GBA, moeten ze kunnen bewijzen dat ze daadwerkelijk op een adres in Nederland wonen. Dat doen ze bijvoorbeeld met gekochte toestemmingsverklaringen en vervalste huurcontracten. Door die bewijsstukken nauwgezet te controleren kunnen medewerkers van de Dienst Persoonsgegevens onrechtmatige inschrijvingen voorkomen.

Verantwoordelijkheid burgers

Graffiti. Foto: Edwin van Eis. Burgers moeten zich ervan bewust zijn dat inschrijving in de GBA niet te verhandelen is. Inschrijving in de GBA is alleen toegestaan als iemand daadwerkelijk het grootste deel van de tijd op het adres verblijft.
Het kan voorkomen dat burgers plotseling post thuis krijgen, geadresseerd aan ondernemingen die niet op het adres bekend zijn. Als het post is van een officiële instantie, zoals de Kamer van Koophandel of de gemeente, is de beste oplossing het retour afzender te sturen met de opmerking dat de onderneming niet bekend is op het adres.