VEWIN: Beleidsintensivering nodig bij bestrijdingsmiddelen

Vewin
http://www.vewin.nl

VEWIN, als partner in het convenant gewasbescherming, is positief over de tot op heden geboekte vooruitgang bij de milieubelasting door bestrijdingsmiddelen. Tegelijkertijd voldoet de kwaliteit van het opper-vlaktewater nog lang niet altijd aan de normen. Om de doelen voor 2010 te halen is volgens VEWIN een beleidsintensivering nodig. Bij die beleidsintensivering moet gefocust worden op de stoffen en bronnen die het milieu het meest belasten.

De milieubelasting door het gebruik van bestrijdingsmiddelen is sinds 1998 met ruim 85% teruggedrongen. Ook het aantal drinkwaterknelpunten is verminderd. Dat constateert met Milieu- en Natuurplanbureau (MNP) in zijn tussentijdse evaluatie van het bestrijdingsmiddelenbeleid van de afgelopen jaren.

Vooruitlopend op de MNP-evaluatie is daartoe binnen het convenant gewasbescherming vanaf 2005 een succesvolle aanpak ontwikkeld middels het project Schone Bronnen. Het blijkt mogelijk de milieubelasting voor specifieke stoffen fors terug te dringen zonder dat dit ten koste gaat van de economische resultaten van land- en tuinbouw. VEWIN stelt voor om de door het MNP nog geconstateerde knelpunten aan te pakken middels de 'Schone Bronnen'-aanpak, die in de praktijk al succesvol is gebleken. Dan kunnen de doelen voor 2010 worden gehaald.