Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Nieuwe ondertitel voor Kasteel Groeneveld

Buitenplaats voor stad en land


15-01-2007 - De nieuwe ondertitel van Kasteel Groeneveld is 'Buitenplaats voor stad en land'. De nieuwe ondertitel weerspiegelt de opgave aan Groeneveld zich te ontwikkelen tot plek waar mensen met verschillende achtergronden elkaar ontmoeten en in gesprek gaan over de toekomst van ons landschap.

De nieuwe ondertitel verwijst naar de 18e-eeuwse buitenplaats, die Groeneveld letterlijk is. Tegelijk wordt verwezen naar de symbolische positie van Kasteel Groeneveld als buitenpost van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV): een locatie waar beleid en samenleving elkaar ontmoeten, en die uitnodigt tot vrijdenken.

Een buitenplaats voor stad en land omdat Kasteel Groeneveld met aansprekende tentoonstellingen en activiteiten mensen wil betrekken bij het Nederlandse landschap en het belang van platteland voor stad en stedeling. Groeneveld wil de dilemma's rond de ontwikkelingen in het landschap en de gevolgen voor stad en land, aan de orde stellen en daarmee een positie innemen op het scharnierpunt tussen beleid en samenleving.

Dialoog en verbinding
In de afgelopen jaren is de rol van de rijksoverheid ingrijpend aan het veranderen. Niet langer is het Rijk degene die alles oplost en overal voor aanspreekbaar is. Het gaat nu veel meer om verbinding en samenwerking te realiseren tussen verschillende maatschappelijke partners. Met deze ontwikkelingen is de dialoog met de samenleving van groot belang voor het ministerie van LNV. Enerzijds om bestaande beleid uit te leggen, anderzijds om dilemma's te bespreken en te agenderen, zodat ze kunnen leiden tot nieuw beleid. Kasteel Groeneveld kan daarin, gebruikmakend van zijn unieke positie, een uitgesproken rol spelen als ontmoetingsplek tussen samenleving en beleid. Hierin past de opgave om zich te ontwikkelen tot een dynamische buitenplaats van het ministerie van LNV op de grens van beleid en samenleving.

Mensen raken
Kasteel Groeneveld, buitenplaats voor stad en land, van het ministerie van LNV wil mensen zodanig raken dat zij zich verantwoordelijk voelen voor en betrokken zijn bij het landschap. Om dit te bereiken worden er projecten gerealiseerd op het gebied van landschap en platteland voor beleid, publiek en onderwijs.

Kijk voor adresgegevens, openingstijden en tarieven op www.kasteelgroeneveld.nl