Gemeente Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht 15 januari 2007 070115

Rijk steunt herstructurering Noord- en Oostkanaalhavens met 2,5 miljoen euro

Nijmegen krijgt 2,5 miljoen euro subsidie van het Ministerie van Economische Zaken als bijdrage in de herstructureringskosten van bedrijventerrein Noord- en Oostkanaalhavens. In dit gebied komt de aanlandingszone van de nieuwe Stadsbrug. Een deel van het bedrijventerrein wordt daarom opnieuw ingericht. Ook moet een aantal bedrijven verhuizen. De totale kosten van deze operatie bedragen 23,5 miljoen euro.

Nijmegen heeft afgelopen zomer een beroep gedaan op de zogenoemde Topperregeling van het Ministerie van Economische Zaken. Dit zijn vijftig grote en complexe bedrijventerreinen waarin het ministerie gericht wil investeren. Bedrijventerrein Noord- en Oostkanaalhavens is twee jaar geleden aangewezen als Topproject. Voor de totstandkoming van de subsidieaanvraag is intensief samengewerkt met de ondernemersvereniging Noord-Oost Kanaalhaven (ONOK), het Programmabureau Oost-Nederland van het ministerie, Oost NV, de provincie Gelderland en de Stadsregio Arnhem Nijmegen (KAN). Gedeputeerde Staten van Gelderland heeft aan Provinciale Staten voorgesteld om ook 1 miljoen euro beschikbaar te stellen aan het bedrijventerrein. Provinciale Staten moet daar nog een besluit over nemen.

Het gebied waar de nieuwe Stadsbrug aanlandt, krijgt als voorlopige benaming Mercuriuspark. Deze naam is ontleend aan de Mercuriusstraat die door het plangebied (ca. zes hectare groot) loopt. Het bedrijventerrein krijgt een belangrijke entreefunctie voor de stad door de ligging van het Stadsbrugtracé. Daarnaast vraagt realisatie van de Stadsbrug om vernieuwing van de bestaande ontsluiting van het bedrijventerrein. In overleg met de bedrijven die moeten verhuizen wordt gezocht naar een passend alternatief in en om Nijmegen. Uitgangspunt is zoveel mogelijk behoud en uitbreiding van werkgelegenheid voor de stad.

Revitalisering en herstructurering van bedrijventerreinen staan al jaren hoog op de agenda in Nijmegen en Wijchen. De gemeenten Nijmegen en Wijchen trekken de komende jaren gezamenlijk op bij de herstructurering van de drie grote bedrijventerreinen Noord- en Oostkanaalhavens, Westkanaaldijk en Wijchen Oost.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Persvoorlichting, doorkiesnummer 3292380