Gemeente Lingewaard


Lingewaard bekijkt mogelijkheden glasvezelinfrastructuur

De gemeente Lingewaard heeft de Ontwikkelingsmaatschappij Oost Nederland (Oost NV) verzocht om de mogelijkheden van breedband (glasvezel) in Lingewaard te onderzoeken. Hierbij ligt de focus op de realisatie van een glasvezelnetwerk tussen Bemmel-Huissen-Doornenburg, waarbij zoveel mogelijk gebruik zal worden gemaakt van de bestaande glasvezelinfrastructuur van de gemeente Lingewaard (tussen Huissen en Bemmel). Tevens wordt er gekeken naar de mogelijkheden van het aansluiten van de gemeente Lingewaard op de digitale marktplaats Arnhem of Nijmegen (zie www.ndix.net).

Een hoogwaardige, open en betaalbare breedbandinfrastructuur is een strategische randvoorwaarde voor de economische en maatschappelijke ontwikkeling van de regio. Breedband zorgt voor een gunstig vestigingsklimaat voor bedrijven en geeft een impuls aan de bedrijvigheid en de lokale economie.

Belangrijk uitgangpunt hierbij is, dat er een open breedbandnetwerk wordt gerealiseerd, waardoor alle aanbieders van digitale diensten vrij en gelijk toegang hebben. Hierdoor ontstaat concurrentie en ontstaan lagere tarieven naast de lagere tarieven voor de infrastructuur. Het gevolg is, dat voor meer instellingen en bedrijven (vooral MKB-bedrijven) breedband binnen bereik komt, terwijl er bij de eindgebruikers keuzevrijheid is.

Gelderse gemeenten worden aangespoord door de Provincie Gelderland op lokaal niveau op breedbandgebied initiatieven te nemen. De gemeente Lingewaard heeft aangegeven hieraan mee te willen doen door Oost NV opdracht te geven voor een beknopt vraagbundelingsonderzoek. Oost NV zal gesprekken voeren met een aantal organisaties uit het onderwijs, zorg, zakelijke dienstverlening en overheid uit de gemeente Lingewaard.

Bericht geplaatst op 15 januari 2007