Ingezonden persbericht


Bezoekadres
Stadhuis, Amstel 1
1011 PN Amsterdam
Postbus 202
1000 AE Amsterdam
Telefoon 020 552 29672117
Fax 020 624 5550
www.amsterdam.nl

Directie Communicatie
Datum 15 januari 2007
Kenmerk 007

Persbericht

Bezoekadres
Stadhuis, Amstel 1
1011 PN Amsterdam
Postbus 202
1000 AE Amsterdam
Telefoon 020 552 29672117
Fax 020 624 5550
www.amsterdam.nl

Directie Communicatie

Persbericht
Amsterdam neemt aanbevelingen Onderzoekscommissie Bos en Lommerplein over Verbetering toezicht op bouwprojecten door bouwers en overheid noodzakelijk

Het gemeentebestuur van Amsterdam neemt de aanbevelingen uit het onderzoeksrapport over het Bos en Lommerplein getiteld 'Gebroken hart' in hoofdzaak over. De conclusie dat het bouwtoezicht beter moet bij zowel de marktpartijen als de overheid staat daarin centraal. Amsterdam is hier al mee begonnen en zal de komende tijd de organisatie van het bouwtoezicht verder tegen het licht houden. Nog voor het zomerreces 2007 zal het college van B&W met een plan van aanpak komen. Ook vindt Amsterdam dat er in de toekomst bij bouwprocessen één duidelijke eindverantwoordelijke hoofdconstructeur moet zijn.

Het gemeentebestuur van Amsterdam heeft vandaag met veel waardering het rapport van de Onderzoekscommissie Bos en Lommerplein uit handen van voorzitter Margreeth de Boer in ontvangst genomen. De commissie heeft in opdracht van het stadsbestuur de rol van de overheid tijdens het bouwproces nader bekeken. Maar de commissie benadrukt dat de primaire verantwoordelijkheid voor een goed bouwproces bij de markt ligt. Naar nu blijkt hebben de recente ontwikkelingen in de bouwwereld ertoe geleid dat het zelfregulerende vermogen van de bouwwereld - vooral als het gaat om het toezicht op de goede uitvoering van complexe bouwprojecten - niet van voldoende niveau is. Beter toezicht van de overheid op dit soort bouwprojecten is mede daardoor noodzakelijk. Gemeentelijk toezicht bij een bouwproces zal de veiligheid overigens ook in verbeterde vorm nooit voor 100% kunnen garanderen.

De gemeente kan zelf aan de verbetering van het toezicht en de samenwerking met de stadsdelen het nodige doen, maar verbetering van landelijke en Europese regelgeving is ook noodzakelijk. Vandaar dat de gemeente de aanbevelingen van de commissie richting de Rijksoverheid ondersteunt.

De gemeente staat achter het door VROM aangekondigde onderzoek naar zelfregulering in de bouw. De bouw krijgt op die manier de gelegenheid haar eigen verantwoordelijkheid beter in te vullen. De kans daarop zal groter zijn naarmate de aansprakelijkheid van die bouwwereld voor fouten scherper in beeld wordt gebracht. Delen van de toetsing en inspectie kunnen door private partijen worden uitgevoerd. In het buitenland komt dit op grotere schaal voor dan in Nederland.

In Amsterdam is de aanvrager van een bouwvergunning voortaan verplicht om bij meervoudig complexe bouwprojecten een integraal beeld te geven van de wijze waarop het plan constructief ontworpen en berekend wordt. De verdere uitwerking van de constructies zal vervolgens binnen dit totaalbeeld moeten plaatsvinden. Bij de ontwikkeling van het complex aan het Bos en Lommerplein was dit nog niet het geval.

De gemeente zal de afstemming van het bouw- en woningtoezicht van alle onderdelen van een meervoudig complex bouwproject borgen door een steviger accountmanagement aan de zijde van de gemeente te ontwikkelen en een heldere rolverdeling en verantwoordelijkheidsverdeling aan de kant van de bouwers te eisen.

De gemeente Amsterdam wil dat de aannemer in ieder geval verplicht wordt om bij meervoudig complexe bouwprojecten een coördinerende hoofdconstructeur aan te stellen die de samenhang en de organisatie bewaakt. Op dit moment is dit publiekrechtelijk nog niet mogelijk, maar de gemeente onderzoekt de mogelijkheden hiertoe en zal er ook bij VROM op aandringen om dit wettelijk te regelen.

Er moeten meer waarborgen komen voor goed toezicht door de aannemer met onder meer (fotografische) documentatie van het hele bouwproces. Vanuit de bouwwereld zal er een certificatie van toezichthouders moeten komen. Aan de zijde van de gemeente zal er gebruik moeten worden gemaakt van toetsing- en toezichtprotocollen.

In samenwerking met de stadsdelen zal op korte termijn een inventarisatie worden gemaakt van gebouwen in Amsterdam die wat betreft constructie- en bouwwijze overeenkomen met het gebouwencomplex Bos en Lommerplein. In voorkomende gevallen zal in overleg met de betreffende marktpartij worden bekeken of de gehanteerde constructiemethode aanleiding geeft tot nadere actie. Voor de grootstedelijke gebieden is dat onderzoek al afgerond. Er zijn geen situaties geconstateerd die overeenkomen met de situatie op het Bos en Lommerplein.

Pb-007