Gemeente Geldermalsen

Jaarwisseling stelt gemeente voor forse schadepost

15 januari 2007 - Wanneer na afloop wordt gekeken naar de schade die rond de jaarwisseling als gevolg van doelbewuste vernielingen aan gemeentelijke eigendommen is aangebracht, dan kan in de gemeente Geldermalsen dit keer helaas niet worden gesproken van een leuke decembermaand/nieuwjaarsnacht.

Ook rond de jaarwisseling 2005/2006 was er sprake van schade en ging er gemeenschapsgeld verloren aan het herstel, geld wat niet voor andere, veel betere doelen, aangewend kon worden. Toen ging het echter om, in verhouding tot geluiden uit andere gemeenten, een relatief gering bedrag, te weten 9.568,79. Dit jaar valt de schade veel forser uit en gaat het maar liefst om een totaalbedrag van 29.263,72 excl. BTW!!!

De grootste schadeposten betreffen vernielde parkeerautomaten in de kern Geldermalsen, een kapotte elektrokast op het Dorpsplein in Beesd en brandschade bij de Lokhorstschool in Deil. Daarnaast zijn er bijzonder veel verkeersborden en papier- en vuilnisbakken gesneuveld. Opvallend is, dat er vanuit de westelijk gelegen dorpen Acquoy, Rhenoy, Rumpt en Gellicum geen schademeldingen zijn binnengekomen.

Van de vernieling/vermissing van gemeentelijke eigendommen is aangifte bij de politie gedaan. Van sommige vernielingen zijn de daders en/of medeplichtigen inmiddels bij de politie en het Openbaar Ministerie bekend. Het hierop betrekking hebbende proces-verbaal wordt opgevraagd. Het gemeentebestuur wil namelijk via een civiel rechterlijke procedure tot verhaal van de kosten op de daders zien te komen.

De schade aan gemeentelijke eigendommen is dus fors. Daarnaast zijn ook verschillende telefooncellen, bushokjes, brievenbussen en schakelkasten van de centrale antenne vernield. Vooral KPN, Viacom, TNT en UPC zijn hiervan de dupe. Of rond de jaarwisseling ook particuliere eigendommen doelwit van vandalisme zijn geweest en zo ja, de omvang van de schade, is bij de gemeente niet bekend.