Time : 09:31:58
Date : 15 January 2007
Sender Name: Nationale Vereniging van Veiligheidscoördinaten vzw

Verschillende bouwwerven stilgelegd door het niet aanstellen van een veiligheidscoördinator

Alle bouwwerven dienen nog steeds te voldoen aan de criteria van veiligheidscoördinatie. Vanaf dat er twee aannemers op het werf aanwezig zijn, ongeacht of dit gelijktijdig is of niet, dient bovendien een veiligheidscoördinator aangesteld te worden. Het Koninklijk Besluit van 25 januari 2001 betreffende de veiligheidscoördinatie op Tijdelijke of Mobiele Bouwplaatsen is immers nog steeds voor alle bouwwerven van kracht.

Begin dit decennium stelden we een aanzienlijke verbetering van de veiligheid op de bouwwerven vast waardoor onder andere specifieke risico's de aandacht kregen die ze verdienden. Positieve resultaten lieten dan ook niet lang op zich wachten. De laatste twee jaar echter is terug een negatieve tendens merkbaar. In tegenstelling tot een daling van het aantal incidenten, stijgt de ernstgraad van de ongevallen met zware ongevallen en ongevallen met een dodelijke afloop als gevolg. Hoewel exacte cijfers nog onbeschikbaar zijn, is reeds globaal een neerwaartse trend op te merken met betrekking tot veiligheid op de bouwwerven.

Ook organisatorisch schort er heel wat op bouwwerven. Zo worden veel bouwwerven zonder veiligheidscoördinatie voltrokken. Dit brengt nochtans talrijke risico's met zich mee voor de betrokken bouwpartners. Vooreerst stellen zij zich bloot aan een strafrechterlijke vervolging. Verder kunnen ze, indien zich een ongeval op de werf voordoet, persoonlijk aansprakelijk worden gesteld. Ook riskeren zij dat, indien de veiligheidscoördinatie ontbreekt of bijvoorbeeld een 'nepcoördinator' werd aangesteld, de overheid de werf eenvoudigweg stillegt. Toezichthouders krijgen steeds meer met dergelijke fenomenen te maken.

In de marge moet ook nog vermeld worden dat een onroerend goed zonder het verslag van de veiligheidscoördinator (het
postinterventiedossier) onverkoopbaar is. De notaris zal weigeren de notariële acte te verlijden.

Het Koninklijk Besluit van 25 januari 2001 betreffende de Tijdelijke of Mobiele Bouwplaatsen is nog steeds onverminderd in voege. In zijn kort bestaan werd het al meermaals gewijzigd. Dit leidde tot verwarring, soms onbewust maar ook bewust. Door electoraal opbod werden tot tweemaal toe foutieve en heel spijtige verklaringen afgelegd. Hierop terugkomen heeft weinig zin, ware het niet dat hierdoor tot op heden, heel wat bouwpartners verkeerde interpretaties hanteren. Dit heeft ontegensprekelijk tot gevolg dat het veiligheidsniveau opnieuw achteruit verslechtert en dat meerdere werven in de problemen geraken.

Als beroepsvereniging streeft de vzw VC-CS tot een correcte uitvoering van de veiligheidscoördinatie zoals voorzien in het KB. Zoals het hoort verdedigt het de belangen van haar leden. Hier hoort ook de deelname tot het maatschappelijk debat bij, teneinde de ultieme doelstelling van veiligheidscoördinatie kenbaar te maken, met name het terugdringen van ongevallen op bouwplaatsen. Daarom roepen wij alle bouwpartners dringend op tot een juiste invulling van de veiligheidscoördinatie en tot een correcte toepassing van de bestaande regelgeving.

Jean-Pierre Van Lier
voorzitter vzw VC-CS

VC-CS vzw-asbl
Louizalaan 216 bus 292
1050 BRUSSEL
info@vccs.be
www.vccs.be
GSM Jean-Pierre Van Lier : 0476 49 98 00

Link to Press Release - NL Link to Press Release - FR