Gemeente Capelle a/d IJssel

Wethouder Jeugd op auditie bij Jeugdtheatergroep Quint

Wethouder Aart-Jan Moerkerke op bezoek bij theatergroep Quint

Foto: gemeente Capelle aan den IJssel

De repetities van de Jeugdtheatergroep Quint zijn al in volle gang als wethouder Jeugd, , bij hen aanschuift. Quint houdt op deze avond besloten audities voor de leden om de rollen te verdelen voor de twee jongerentheaterproducties, die zij in 2007 gaan maken. De wethouder bezoekt in de aanloop naar de Week van de jeugd jongerenorganisaties en verenigingen om kennis met de jongeren in Capelle te maken. Hij gaat met hen in gesprek en kijkt wat hen bezighoudt. Maandagavond 15 januari bezocht hij de theatergroep.

Improviseren

De jongeren beginnen met een warming-up waarna ze aan de gang gaan met allerlei improvisatietechnieken. Soms alleen, dan weer in een groep of met zijn tweeën. Hoe reageer je als je jezelf in de spiegel ziet? Hoe kom je als snelste in slow motion aan de overkant en hoe trek je de aandacht van het publiek? Ondanks dat de jongeren serieus aan het werk zijn, levert het veel hilariteit op en wordt er veel gelachen en aangemoedigd. Wanneer de repetities zijn afgelopen gaan de jongeren met Aart-Jan Moerkerke in gesprek.

Wederzijds respect

De wethouder vraagt de jongeren naar hun ervaringen in Capelle. Vind je het veilig? Is er genoeg te doen voor jongeren? Wat willen jullie veranderen? De jongeren geven aan dat er vooral meer ruimtes moeten komen om elkaar te ontmoeten. Dit kan een ruimte buiten, maar ook binnen zijn. De meesten zien het aankomende jongerencentrum wel zitten. Als het om Jops gaat of andere ruimtes dan geven ze wel de voorkeur voor de eigen wijk. Dichtbij huis.

Een aantal jongeren ervaart dat er weinig tolerantie is van ouderen naar jongeren toe. Vaak worden zij al weggestuurd zonder dat er iets aan de hand is. Zij vinden het dan ook belangrijk dat ze normaal worden aangesproken. Dan luister je ook eerder. Wederzijds respect dus.

Als het om drank gaat dan vinden sommigen aan de ene kant dat jongeren wel heel vroeg beginnen met drinken en te ver gaan. Aan de andere kant moeten er ook plekken zijn waar je buiten een biertje mag drinken. In Capelle zijn er twee plekken waar dat mag. Als het om de gevaren van drank en drugs gaat, willen deze jongeren graag direct - niet te soft
- benaderd worden en weten wat de consequenties zijn. Dan komt het ook aan. Een jongen gaf als voorbeeld dat hij wel eens op bezoek was geweest in een junkenwoning dat had veel indruk op hem gemaakt.

Er zijn verschillende groepjes jongeren in Capelle die allemaal een eigen identiteit of achtergrond hebben. Dit is vaak bepalend voor het veiligheidsgevoel van de jongeren. Als er bijvoorbeeld groepen rond de metro hangen, ervaren zij dit bij de ene groep als vervelend en bij de andere groep niet. Een jongere legde uit dat als je je qua afkomst kunt identificeren met een groep, je minder angstig bent. Of als je hun straattaal spreekt, ze je ook met rust laten.

Informeel

Ondanks de serieuze onderwerpen was er een informele open sfeer waarin jongeren niet alleen spraken, maar hun voorbeelden ook uitbeelden (zoals het bij theater gaat). De wethouder bedankte hen voor het gesprek en het mogen bijwonen van de repetities en nodigde hen uit om zich tijdens de Week van de jeugd te laten zien. De wethouder heeft beloofd te komen kijken naar een van de voorstellingen van Quint in 2007.

Vragen? Neem contact op met Zilla van der Stap, telefoon 010-2848485.