Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Rapport MNP over gewasbeschermingsbeleid

Spreekpunten Staatsecretaris Van Geel bij aanbieding rapport MNP over evaluatie gewasbeschermingsbeleid op 15 januari 2007.


* Ik sluit mij van harte aan bij de woorden van collega Cees Veerman: het Milieu- en Natuurplanbureau heeft met dit rapport uitstekend werk verricht.

* Wij hebben bewust gekozen voor het MNP als uitvoerder van dit evaluatieonderzoek naar het gewasbechermingsbeleid uit de Nota Duurzame gewasbescherming. Het MNP is tenslotte een onafhankelijke instelling met veel exptertise op dit terrein. En dat vertrouwen heeft zij niet beschaamd met dit uitvoerige en volledige evaluatierapport

* Ik mag zeggen dat de conclusies uit het rapport hoopgevend zijn. Ik constateer ten eerste dat onze beleidsinzet zijn vruchten afwerpt. Een beleidsinzet waarbij we er voor hebben gekozen om samen met de andere betrokkenen de gewasbescherming te verduurzamen. We hebben hen uitgenodigd om ook een deel van verantwoordelijkheid te nemen bij de uitvoering van het beleid. Een inzet waarbij alle betrokkenen moesten geven en nemen. Alle partijen hebben hierbij hun deel van verantwoordelijkheid genomen via hun comittment bij het Convenant.

* Ten tweede zijn de tussendoelstellingen voor de milieubelasting ruim gehaald. Dat geeft vanzelfsprekend vertrouwen voor de tweede fase van de Nota.

* Het laaghangend fruit is nu geplukt. Nu moeten we hoger reiken. Het verdere traject zal van alle betrokkenen verdere inspanningen vragen. De normen voor waterkwaliteit worden namelijk nog regelmatig overschreden. De inspanningen van alle partijen moet erop gericht zijn deze normoverschtrijdingen weg te nemen. Dat zal een specifieke aanpak vragen, zeg maar gewoon maatwerk. En dat is ook noodzakelijk tegen de achtergrond van de Kaderrichtlijn Water.
* Ook blijft veel inzet nodig voor een algemene verduurzaming van de gewasbescherming via het spoor van de zogenaamde geïntegreerde teelt. Het MNP constateert dat het gewasbeschermingsbeleid als zodanig het economisch perspectief van de sectoren niet heeft aangetast. Dit is een belangrijke constatering gezien de vele discussies daarover de afgelopen jaren. Tenslotte is dat een belangrijke rand voorwaarde in de formulering van onze doelen in 2010. Ik zet de belangrijkste nog even op een rijtje voor u:


* milieubelasting oppervlaktewater met 95 procent gereduceerd ten opzichte van 1998;

* het aantal knelpunten in oppervlakte met 95 procent reduceren ten opzichte van 1998;

* het aantal voedselproducten dat op de markt komt, en dat residunormen overschrijdt, met 50 procent reduceren ten opzichte van 2003

De komende jaren zal de aandacht niet alleen gericht zijn op de landbouw. Ook het terugdringen van de emissies van bestrijdingsmiddelen op verhardingen zal samen met de betrokkenen de komende jaren veel aandacht krijgen.

Tot slot. Belangrijkste conclusie staat: liggen op schema, veel bereikt, maar nog veel te doen.

Tot zover mijn eerste reactie. Het rapport zal door ons nu verder worden bestudeerd. Mijn collega van LNV en ik zullen medio februari een reactie naar de Tweede Kamer sturen, na overleg met de partijen uit het convenant.

Dank u wel.