Gemeente Utrecht

|Postbus 8375                                                                   |
|3503 RJ  Utrecht                                                               |
|Telefoon: 030 - 286 40 98                                                      |
|Fax: 030 - 286 70 45                                                           |

Utrecht, 4 januari 2007
Sw/1

Aanleg salamanderpoel in park De Koppel

In park De Koppel wordt vanaf 15 januari een salamanderpoel gegraven. Met deze poel hoopt de gemeente de vrij zeldzame kamsalamander aan te trekken en zo het leefgebied van het beestje groter te maken. Samen met bewoners is gewerkt aan het ontwerp.

Wat is een salamanderpoel?
Een poel is een soort vijver, die niet in verbinding staat met ander water. Hierdoor komen er geen vissen in voor, wat de poel zeer geschikt maakt voor amfibieën. Vissen zijn namelijk de grootste vijand voor amfibieën. De gemeente verwacht dat in de poel, naast andere amfibieën, na verloop van tijd ook kamsalamanders zullen voorkomen. Vandaar de naam salamanderpoel. De kamsalamander is een vrij zeldzame salamandersoort in Nederland. Het vermoeden bestaat dat de kamsalamander in Lunetten voorkomt, omdat de salamander ook in het oosten van de stad Utrecht te vinden is in de poelen bij het Kromme Rijngebied.

Waarom een salamanderpoel?
Lunetten is een wijk met veel verschillend groen en een afwisselende natuur. Om deze afwisseling te behouden en verder te stimuleren is er voor de wijk Lunetten een Integraal Groenbeheerplan gemaakt. In dit plan wordt de salamanderpoel genoemd als een verrijking voor de natuur in Lunetten. Daarnaast is de aanleg van de salamanderpoel in park De Koppel nodig in het kader van het 'Groene Web' in Utrecht. Het 'Groene Web' is een 'groen' netwerk in Utrecht: het zorgt voor verbindingen waarlangs planten en dieren in de stad kunnen groeien en bewegen. Deze 'Groene Web' projecten helpen knelpunten in het groene netwerk verhelpen. Zo wordt de natuur in de stad gestimuleerd.

Aanleg en beheer van de poel
Voor de aanleg van de salamanderpoel is in juni 2005 het project 'Salamanderpoel Lunetten' van start gegaan. In dit project is samen met bewoners gewerkt aan het ontwerp voor de poel. Vanaf 15 januari starten de werkzaamheden in park de Koppel. De werkzaamheden zijn, afhankelijk van de weersomstandigheden, naar verwachting begin februari afgerond.

Noot aan de redactie:
Voor vragen over dit persbericht kunt u terecht bij Communicatie Stadswerken, Gemeente Utrecht: 030 - 286 40 98.


---- --