Ingezonden persbericht


www.buitenhoftv.nl

Onze Energieverslaving

Op 10 januari presenteerde de Europese Commissie nieuwe energieplannen

Mr. Bert van Delden

* Onze Energieverslaving
"Wij zijn verslaafd aan energie", was de diagnose van voorzitter Barroso van de Europese Commissie afgelopen woensdag bij de presentatie van de nieuwe Europese energieplannen. Daarom riep hij op tot 'een nieuwe industriële revolutie': Europa moet minder koolstofdioxide uitstoten en meer duurzame bronnen als biobrandstoffen, zonne- en windenergie gaan gebruiken. Zelfs kernenergie mag weer, al mogen de lidstaten dat zelf beslissen. Het klimaat staat voorop in deze energieplannen en tegelijkertijd moet Europa minder afhankelijk worden van olie en gas uit bijvoorbeeld Rusland. Is dat mogelijk? Hoe verhouden deze ambities zich tot onze energieverslaving en wat betekenen deze plannen nu voor Nederland? Een analyse met twee Nederlandse top- energiedeskundigen: George Verberg, oud directeur van de Nederlandse Gasunie, en Luc Werring, hoofdadviseur energie en transport van de Europese Commissie.


* Het afscheidsinterview met Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht Ad van Baal 'De soldaat in Uruzgan' is door de media uitgeroepen tot Nederlander van het Jaar 2006. Ook internationaal groeit de bewondering voor de Nederlandse militaire aanpak in het buitenland. Het lijkt dus goed te gaan met de krijgsmacht. Toch blijven berichten over wangedrag van 'onze jongens' de kranten halen. In Buitenhof Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht, luitenant-generaal Ad van Baal. Maandag neemt hij na 41 jaar afscheid van Defensie. Een gesprek over een glansrijke carrière met één zwarte bladzijde: zijn vertrek als Bevelhebber der Landstrijdkrachten vanwege Srebrenica.


* De Nederlandse Rechtspraak onder vuur
Nederland werd deze week door het Europese Hof op de vingers getikt. Nederland zou zich volgens het Hof schuldig gemaakt hebben aan het schenden van mensenrechten door asielzoeker Saleeh Sheekh uit te zetten. De Somaliër zou zijn leven in het land van herkomst niet meer zeker zijn. Over de gevolgen van deze uitspraak voor de Nederlandse rechtspraak, de positie van de Raad van State en het Nederlandse asielbeleid mr. A.H. van Delden, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak


* Mijn idee komt van Fleur Agema, nummer twee van de Partij voor de Vrijheid. meer >>

NB De hier genoemde onderwerpen zijn onder voorbehoud en kunnen door de actualiteit nog gewijzigd worden.

Buitenhof zondag 14 januari 2007, 12.10 uur op Nederland 2 (!) Presentatie: Clairy Polak
Column: Ronald Plasterk
Eindredactie: Corinne Hegeman
Redactie: Barbara Coolen, Peter van Ingen, Jan van Friesland, Esther Lammers, Leonard Ornstein, Clairy Polak, Herman Schulte Nordholt, Rob Trip, Ad Verbrugge Webredactie: Marijntje Denters

Buitenhof wordt afwisselend gepresenteerd door (v.l.n.r.) Peter van Ingen, Clairy Polak en Rob Trip.

Uitzending: 14 januari, 12.10-13.00 uur op Nederland 2. Herhaling: maandagochtend 10.20 uur op Nederland 2.

Op buitenhoftv.nl:
Na elke uitzending vindt u op www.buitenhoftv.nl informatie over de in het programma besproken onderwerpen. Verder kunt u er deze en eerdere afleveringen van Buitenhof nog eens als streaming video bekijken (vanaf de namiddag) en kunt u de column en het idee nog eens rustig nalezen.