Senternovem


14-01-2007 | Grote spreiding in milieuprestatie overheidskantoren

In het gemiddelde overheidskantoor wordt de helft van de milieubelasting veroorzaakt door het woon-werkverkeer en de zakelijke kilometers. Dit is een opvallende conclusie uit de benchmark van milieuprestaties van 41 overheidskantoren door SenterNovem en Stichting Stimular. De milieuscores van de kantoren zijn gemeten met behulp van de Milieubarometer. De grote spreiding van de scores laat zien dat er in veel overheidskantoren nog de nodige milieuwinst en kostenbesparingen kunnen worden behaald.

De overheid streeft naar een milieubewuste bedrijfsvoering binnen haar eigen gebouwen, met het oog op een gezonde en goede toekomst. In de Milieubarometerbenchmark werd de milieuprestatie van 41 overheidskantoren gemeten en met elkaar vergeleken. De Milieubarometer is een registratieprogramma dat gegevens over het gebruik van kantoorpapier, energie, water, afvalcontainers en vervoersmiddelen vertaalt naar de milieuscore en bijbehorende milieukosten.

Uit de Milieubarometer van het gemiddelde overheidskantoor blijkt dat woon-werkverkeer, zakelijke kilometers en elektriciteit ieder een kwart vormen van de milieubelasting van het gebouw. Kanttekening hierbij is dat zestig procent van de deelnemende kantoren geheel of gedeeltelijk groene stroom gebruikt. Zonder deze inkoop van duurzame energie zou elektriciteitsgebruik zelfs een derde van de milieubelasting vormen. Hieruit blijkt dat in de meeste overheidskantoren vervoermanagement en elektriciteitsbesparing vanuit milieu-oogpunt de hoogste prioriteit zouden moeten krijgen.

Milieuprestatie overheidskantoren

De milieuscores van de deelnemers vertonen een grote spreiding. Dit is goed te zien aan de kengetallen die uit de benchmark komen. Zo varieert het papiergebruik per medewerker per jaar tussen de 30 en de 110 kg (gemiddeld 57 kg), loopt het afvalscheidingspercentage van 30 tot 80% (gemiddeld 50%) en varieert het elektriciteitsverbruik van 40-100 kWh/m2 (gemiddeld 70 kWh/m2). Organisatieverschillen (openingstijden, aanwezigheid kantine, uitbesteding kopieerwerk etc.) verklaren een deel van deze spreiding, maar zeker niet alles. De grote spreiding laat daarom zien dat er in veel overheidskantoren nog de nodige milieuwinst en kostenbesparingen kunnen worden gehaald.

Het aantal deelnemers aan de milieubarometerbenchmark was 30% hoger dan in 2005. In 2006 deden vooral gemeentelijke organisaties (31) en provincies (4) mee. De ministeries ontbraken als deelnemer. Maar, zij en alle andere overheden krijgen nog een kans, want ook in 2007 voeren SenterNovem en Stimular de Milieubarometerbenchmark voor overheidskantoren uit. Dit stimuleert overheden om een milieuregistratie bij te houden en de uitkomsten geven de deelnemers inzicht in kansen voor milieuwinst en kostenbesparing.

De resultaten van de milieubarometerbenchmark van overheidskantoren zijn beschikbaar op www.milieubarometer.nl.