Ingezonden persbericht


Winnaars festival in egmond aan zee

De 35e editie van de Egmond Halve Marathon op 14 januari a.s. wordt een reünie van oud-winnaars. Le Champion heeft deze lopers uitgenodigd om bij deze jubileumeditie de strijd tegen elkaar aan te binden.

Kamiel Maase, Luc Krotwaar en Greg van Hest verdedigen als voormalige winnaars in Egmond bij de mannen de Nederlandse kleuren. Stuk voor stuk zijn zij kanshebber. Wilson Kigen en Robert Cheboror uit Kenia zullen echter ook hun eerdere overwinningen een vervolg willen geven. Dat geldt niet voor Marti ten Kate (winnaar 1983, 1988 en 1990) en Barry Kneppers (winnaar 1976) voor wie het deelnemen aan deze Egmond-editie het belangrijkste is.

Tegenstanders die de roem van een overwinning in Egmond nog niet geproefd hebben zijn William Kiplagat, Jamal Baligha, Brahim Lahlafi (onder voorbehoud) en Eshetu Wondimu uit Ethiopië. Met daarnaast de volledige Nederlandse afstandstop waaronder Sander Schutgens, Hugo van den Broek, Michel Butter, Marco Gielen, Patrick Stitzinger en Jeroen van Damme.

De strijd zal weer spannend worden in Egmond. De lopers lopen bij hoog water en dat betekent weinig strand. Naar verwachting in het Noordhollands Duinresevaat zullen de laatste beslissingen vallen. En het is helemaal niet onmogelijk dat een eindsprint tussen mannen en vrouwen als het afgelopen jaar de grote climax wordt. Kamiel Maase achterhaalde toen op de laatste meters Susan Chepkemei en wist ook Wilson Kigen nipt voor te blijven.

Bij de vrouwen ook veel oud-winnaars aan de start. Susan Chepkemei verdedigt haar drie eerdere overwinningen en Hilda Kibet zal na 2005 weer een 1e plaats willen bereiken. En vooral inspirerend is het meedoen van Tegla Loroupe die tot het jaar 2000 liefst zeven overwinningen in Egmond boekte. Leuk is ook de deelname van viervoudig winnares Marja Wokke die eind jaren zeventig als absoluut Nederlands marathontalent in de boeken stond.

Deze vrouwen krijgen tegenstand van de Nederlandse jeugd met voorop Selma Borst en Merel de Knegt. Voorts de Keniaanse Pauline Wangui, enige Duitse en Tsjechische loopsters.

Al met al vooral bij de mannen een volledig open wedstrijd. Om de paar jaar blinken de Nederlandse lopers echt uit in Egmond. Zondagmiddag 14 januari om 13.30 uur zullen we weten of dat in 2007 weer het geval is geweest.

Noot aan de redactie (