Afdeling Communicatie TROS/AVRO

Hilversum, 12-01-2007

Televisie

EENVANDAAG

Uitzending vrijdag 12 januari

Nederland 1 - 18.20 uur

EMBARGO TOT 18.00 UUR

WOUTER BOS MOET FRACTIEVOORZITTER PVDA BLIJVEN

Als het nieuwe kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie er komt moet Wouter Bos fractievoorzitter van de PvdA blijven en geen minister en vice-premier onder Balkenende worden. Dit vindt 52% van de deelnemers aan een enquête van het EénVandaag Opiniepanel. Slechts 35% meent dat hij minister moet worden. De achterban van de PvdA ziet het meer zitten met Bos als minister. Van de geënquêteerden die bij de Tweede Kamerverkiezingen op de PvdA stemden geeft 49% aan dat hij minister moet worden, terwijl 44% hem liever in de Tweede Kamer ziet blijven als fractievoorzitter.

In de enquête werd de panelleden gevraagd om mee te denken over de knelpunten in de kabinetsformatie. De betaalbaarheid van de AOW lijkt een heet hangijzer te worden, want hierover is de aanhang van de formerende partijen zeer verdeeld. Van de deelnemers die op de PvdA gestemd hebben staat 75% achter het plan van deze partij om rijke ouderen mee te laten betalen aan de AOW. Bij de ChristenUnie-stemmers is dit 59%. Het CDA is geen voorstander van dit plan, en van de CDA-stemmers steunt dan ook maar 29% dit PvdA-voorstel.

De geënquêteerden zijn duidelijk over de marktwerking in de gezondheidszorg: maar liefst 78% wil minder marktwerking in de zorg. Slechts 13% is voorstander van meer marktwerking. Opmerkelijk is de keuze van de CDA-stemmers: zij kiezen massaal voor minder marktwerking met 76%, Slechts 20% deelt het standpunt van de partij dat meer marktwerking goed is.

De uitslag van deze enquête is vanavond te zien in de uitzending van EénVandaag.

De uitgebreide uitslag van de enquête staat op
www.eenvandaag.nl/opiniepanel.