Gemeente Sluis

openbaar onderwijs

ERSBERICHT - 12 januari 2007

Officiële overdracht openbaar onderwijs

Per 1 januari 2007 is de verzelfstandiging van het openbaar primair onderwijs in de gemeente Sluis een feit. Het gemeentebestuur vormt niet langer het bestuur van de elf openbare basisscholen. Ze hebben nu een eigen bestuur.

De officiële overdracht van het openbaar onderwijs vindt plaats op

vrijdag 12 januari 2007 om 16.30 uur
in het bezoekerscentrum van de voormalige Euregiotuinen aan de Nieuwstraat in Oostburg.

Tijdens de officiële overdracht, waarvoor ook alle medewerkers en de nieuwe en oud-bestuurleden zijn uitgenodigd, worden de naam en het logo van de nieuwe stichting bekend gemaakt. Verder is er gelegenheid om onder het genot van een hapje, drankje en livemuziek nieuwjaarswensen uit te wisselen en kennis te maken met de algemeen directeur, Raymond de Jong, en de nieuwe bestuursleden Hans Enkelaar (voorzitter), Henriet Dees, Frank de Reu, Hans Henry en André Zabel.

Verzelfstandiging
De openbare scholen hebben nu, net als bijzondere scholen, een eigen bestuur dat verantwoordelijk is voor de inhoud van het onderwijs. Daardoor wordt het bestuur van de openbare scholen transparanter en is er meer gelijkheid tussen het openbaar en het bijzonder onderwijs. In de verzelfstandigde organisatie kunnen schooldirecteuren meer eigen beleid maken. Ze bepalen zelf welke zaken ze willen realiseren en op welke manier. Ze leggen daarbij verantwoording af aan het deskundig bestuur dat de kwaliteit van het onderwijs bewaakt. De scholen leveren minimaal dezelfde kwaliteit als voorheen. Voor ouders en kinderen is duidelijker wie het beleid maakt en wie ze ter verantwoording kunnen roepen. Verder verandert er voor hen niets.

Rol gemeente
De gemeente blijft verantwoordelijk voor het lokale onderwijsbeleid. Om ervoor te zorgen dat het openbaar onderwijs kan starten als een gezond bedrijf, brengt de gemeente de reserves op peil. Verder krijgt het openbaar onderwijs een bruidsschat mee om de aanloop- en ontwikkelkosten te bekostigen. Dat betekent dat het openbaar onderwijs de eerste vijf jaar een extra vergoeding krijgt.