Ingezonden persbericht


CNV Jongeren haakt in op SER advies

CNV Jongeren is blij met het advies van de Sociaal Economische Raad (SER) waarin de problemen van allochtone jongeren op de arbeidsmarkt echt serieus worden genomen. Klaas Pieter Derks, voorzitter CNV Jongeren: 'De slag moet nu worden gemaakt, anders hebben we in de toekomst een groot probleem met de brede maatschappelijke integratie. CNV Jongeren haakt hierop in. '

In het advies wil de SER-commissie Jong onder meer de schooluitval aanpakken en er voor zorgen dat alle jongeren de soft skills beheersen om de stap naar de arbeidsmarkt te kunnen maken. Hiervoor is een concrete aanpak nodig. CNV Jongeren speelt daarop in door het aanbieden van sollicitatie- en presentatietrainingen en met het ontwikkelen van een sollicitatiegame. Hiernaast is de jongerenvakbond gestart met het project 'Studiekeuze, Hellup wat nu' waarbij we vierdejaars Vmbo-leerlingen ondersteunen in het maken van de juiste studiekeuze voor een vervolgopleiding.

In een oplevende economie is er een kans dat jongeren in hun schooltijd een baan aangeboden krijgen, de zogenoemde groenpluk. Klaas Pieter Derks: 'Het is onverstandig van werkgevers jongeren uit de schoolbanken te halen. Goedkoop zal uiteindelijk duurkoop blijken te zijn.' De commissie adviseert aan de sociale partners zich te concentreren op eerst leren, dan werken. De commissie hamert erop dat jongeren een startkwalificatie halen voor ze starten op de arbeidsmarkt.

De SER bracht 12 januari uit eigen beweging een advies uit over de achterstandspositie van allochtone jongeren. Het bijzondere van dit advies is dat de jongerenorganisaties een belangrijke rol hebben gespeeld bij de totstandkoming van het advies. Ook zijn veel jongeren en maatschappelijke organisaties gehoord in panelgesprekken.

Voor nadere informatie

Klaas Pieter Derks

06-42038626

k.derks@cnvjongeren.nl

www.cnvjongeren.nl