Gemeente Maastricht

Sportproject Maastricht benoemd tot landelijke proeftuin Maximaal ¤ 750.000,- subsidie project 'Van sportdating tot rollatorgym'

Het Maastrichtse sportproject 'Van sportdating tot rollatorgym' is gekozen als een van de 13 officiële landelijke proeftuinen voor sport. De deelnemende Maastrichtse verenigingen krijgen daarmee de komende jaren tussen de ¤ 750.000,- en ¤ 575.000,- subsidie van het ministerie van VWS. Het doel van de proeftuinen is het aanbod van sportverenigingen te moderniseren en met een sportaanbod komen dat aansluit bij de vraag van huidige en nieuwe leden. Dit is een van de speerpunten van de kabinetsnota 'Tijd voor Sport' van het Ministerie van VWS (juni 2005). Landelijk gezien is er tot en met 2010 in totaal 13,8 miljoen euro beschikbaar vanuit het ministerie. NOC*NSF heeft de regie over de proeftuinen in Nederland en had de beslissende stem in de toekenning van projecten.

Proeftuinen
In totaal zijn er landelijk 57 aanvragen ingediend, waaronder het project in Maastricht, dat uiteindelijk ook de eindstreep heeft gehaald. Dit past uitstekend bij het voornemen van het stadsbestuur om meer Maastrichtenaren aan het sporten te krijgen. In het Maastrichtse project werken samen: Atletiek Maastricht, Petanquevereniging Mosa Petanca en Stichting Sportpark West (waaarin vertegenwoordigd: Maastrichtse Rugby Vereniging, Honk- en Softbalvereniging Maastricht, American Football, Gaelic Football en voetbalclub RKVVL/Polaris). Zij werken samen met Stichting Trajekt, Huis voor de sport Limburg, buurtcentra, zorgcentra en buurtplatforms.

'Van sportdating tot rollatorgym': lifestyle project voor 50+ in Maastricht. Maastricht is meer dan gemiddeld aan het vergrijzen. Anno 2007 is 25% van de Maastrichtse bevolking 50 jaar en ouder. Uit onderzoek in 2005 is gebleken dat binnen de groep 65+ de sportparticipatie slechts 26% bedraagt. De Maastrichtse sportverenigingen willen een lifestylearrangement ontwikkelen dat beter aansluit bij de behoeften van de doelgroep 50+. Sportverenigingen worden voor iedereen toegankelijk, hebben een breed en vernieuwd aanbod zowel 's avonds als overdag en functioneren als ontmoetingsplek. Voorbeelden hiervan zijn: Nordic Walking, brainsporten, vormen van jeu-des-boules (zoals boules walking en boules biking), maar ook voedingsadvies en aandacht voor valpreventie. Het unieke is dat dit aanbod niet accommodatie- of verenigingsgebonden is en dus juist voor de doelgroep 50+ heel laagdrempelig blijft. Ook zal er worden gewerkt met flexibele abonnementen. In de komende jaren zal het project qua sportaanbod en deelnemende partijen verder uitbreiden.