Nationaal Comité 4 en 5 mei

Racoon, opgezwolle en krezip zijn
ambassadeurs van de vrijheid 2007

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft Racoon, Opgezwolle en Krezip benoemd tot Ambassadeurs van de Vrijheid in 2007. Op 5 mei treden de drie groepen op bij de dertien Bevrijdingsfestivals. Op die dag vieren we dat Nederland al 62 jaar in vrede en vrijheid leeft. Onder het motto Vrijheid maak je met elkaar worden de 750.000 bezoekers van de festivals door de Ambassadeurs opgeroepen om op te komen voor vrijheid overal ter wereld. Racoon, Opgezwolle en Krezip zijn in hun taak voorgegaan door artiesten als Marco Borsato, Ali B, Anouk, Di-rect en Lange Frans en Baas B.

De artiesten
De van oorsprong Zeeuwse band Racoon krijgt met zijn melodieuze rock sinds de oprichting in 1997 een steeds grotere schare fans. Met het album Another Day (2005), weet Racoon het grote publiek te veroveren. Met optredens door heel Europa en een grote hoeveelheid aan prijzen is de band een belangrijke factor in de Nederlandse muziekscene geworden. Racoon treed op 5 mei op bij de Nationale Start van de Viering van de Bevrijding in Utrecht en daarna in Almere, Zwolle en Wageningen

De zeskoppige rockformatie Krezip ontstond in 1997 op het Willem II College in Tilburg en was in 2000 als jongste band ooit te zien op Pinkpop. Na drie succesvolle albums, verschillende prijzen en (internationale) tours zijn ze dit jaar op 5 mei in Nederland te zien als Ambassadeurs van de Vrijheid. Ze spelen op de Bevrijdingsfestivals in Vlissingen, Rotterdam, Den Bosch en Roermond.

Opgezwolle is een vernieuwend Nederhoptrio uit Zwolle. Na het winnen van diverse prijzen voor hun muziek, waaronder een Zilveren Harp, zijn zij in 2007 benoemd tot Ambassadeur voor de Vrijheid. MC's Rico en Sticks maken in hun sociaal bewogen raps gebruik van Zwolse straattaal. DJ/producer Delic verzorgt de onderliggende beats. Op 5 mei is Opgezwolle te zien in Assen, Groningen, Leeuwarden, Amsterdam en Haarlem.


Noot voor de redactie,

Nationaal Comité 4 en 5 mei