Radboud Universiteit Nijmegen


Geen geld voor nieuw hoortoestel

Een nieuw, semi-implanteerbaar hoortoestel kan in Nederland niet toegepast worden, omdat het College tarieven gezondheidszorg (CTG), sinds kort opgegaan in de Nederlandse Zorgautoritieit, al meerdere jaren nalaat om hiervoor een tarief vast te stellen. De behandeling, een uitkomst voor slechthorenden met eczeem of chronische ontstekingen van de gehoorgang, behoort sinds 2003 tot de reguliere geneeskunde.

In zijn oratie, vrijdag 12 januari, pleit prof. dr. ir. Ad Snik, als audioloog verbonden aan Radboud Universiteit Nijmegen, voor een snelle beëindiging van deze impasse.

Unieke behandeling
Het middenoorimplantaat is één van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van hoortoestellen. Het heeft een inwendig en een uitwendige gedeelte. Het uitwendige deel, een klein doosje achter de oorschelp, vangt geluidsgolven op en zet die om in een elektrisch signaal. Het inwendige deel, dat in het middenoor is aangebracht, zet dit signaal om en brengt de gehoorbeentjes in trilling. Deze trillingen worden ervaren als geluid. Het middenoorimplantaat is een unieke behandelingsoptie voor mensen die in het oor geen conventioneel gehoorapparaat kunnen verdragen. Hun oren reageren allergisch op alles wat er in de gehoorgang wordt aangebracht. Dat kan zich uiten in ontstekingen, hevige jeuk, pijn en pusvorming. Het gaat om ongeveer 1 à 2 procent van alle dragers van een klassiek hoortoestel. In Nederland betreft het naar schatting enkele duizenden mensen.

Het UMC St Radboud is één van de eerste klinieken in Europa, die de effectiviteit van het middenoorimplantaat heeft onderzocht en bij patiënten getest. In 2003 heeft het College voor Zorgverzekeringen de behandeling met het middenoorimplantaat tot reguliere geneeskunde verklaard. Een bijbehorend tarief, vast te stellen door het CTG, laat echter op zich wachten.

De afgelopen jaren heeft het UMC St Radboud het middenoorimplantaat bij enkele tientallen patiënten geplaatst, deels op kosten van de leverancier, deels uit eigen middelen. Vanaf 2007 is dit niet meer mogelijk. Snik noemt het triest, dat er voor deze groep patiënten wel een geschikte behandeling voor handen is, maar dat bureaucratische perikelen ertoe leiden, dat ze deze behandeling niet krijgen.

Rumoerige omgeving
In zijn oratie gaat Snik in op de mogelijkheden die moderne hoortoestellen bieden bij diverse oorzaken van slechthorendheid en doofheid. Hij wijst erop, dat ondanks technologische innovaties, hoortoestellen er nog steeds niet goed in slagen om het verstaan van spraak in een rumoerige omgeving te verbeteren. De ontwikkelingen lopen hier achter bij de hooggespannen verwachtingen.

De leerstoel Audiologie, ondergebracht bij de afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde, is ingesteld door Stichting Viataal, een organisatie voor zorg en onderwijs aan mensen met beperkingen in horen, zien en communicatie.

Oratie prof.dr.ir. A.F.M. Snik: Slechthorend in het hightech tijdperk. Plaats: Aula Radboud Universiteit, Comeniuslaan 2, Nijmegen Datum: vrijdag 12 januari 2007, 15.45 uur