Aedes

Onderzoekers bivakkeren in buurt

12 januari 2007

Zes weken lang was een huurwoning in Almere de uitvalsbasis voor twee onderzoekers. Zij observeerden een buurt met beheerproblemen om vervolgens een op de specifieke situatie toegesneden advies te maken. Het project is onderdeel van het SEV-programma Werken met de kanskaart . Midden 2006 introduceerde SEV deze methode om indicatoren voor verloedering van wijken in kaart te brengen. Het programma beperkt zich niet tot het signaleren van de risicowijken, maar neemt ook initiatieven voor de aanpak.

Woningcorporatie GoedeStede in Almere besloot Voor de Molenwijk mee te doen met het SEV-experiment. Bureau Werken aan de stad werd ingehuurd voor een buurtonderzoek om de sociale en fysieke problemen van binnenuit te observeren. Onderzoekers verbleven op verschillende tijdstippen in een huurwoning. Zij gaven hun ogen de kost, voerden gesprekken met buren en noteerden ervaringen in een logboek.

Een belangrijke conclusie van de onderzoekers is dat de directe woonomgeving onmacht uitstraalt waardoor bewoners het gevoel hebben dat ze niet meetellen. Vervuiling en een 'unheimisch gevoel' zijn het gevolg. GoedeStede gaat samen met de bewoners een toekomstplan ontwikkelen en concrete acties ondernemen.

Het buurtonderzoek door Werken aan de stad is niet van tevoren aangekondigd om de observaties zo zuiver mogelijk te houden. 'Daarbij zijn vraagtekens gezet', zegt Jeroen Singelenberg, projectmanager bij de SEV, 'maar wij vinden dat geheimhouding acceptabel is zolang het niet gaat om individuele dossiers.' Drie jaar geleden is deze methode toegepast in de Peperklip in Rotterdam, met positieve resultaten.