European Union



Brussel, 10 januari 2007

De Europese Commissie geeft een nieuwe impuls aan de interne energiemarkt

De EU heeft duidelijk erkend dat het beleid dat moet worden gevoerd om billijke prijzen voor de burgers en de industrie te waarborgen, moet gericht zijn op de totstandbrenging van een interne energiemarkt. Een dergelijke markt garandeert tegelijk dat ook kleinere ondernemingen, bijvoorbeeld ondernemingen die investeren in hernieuwbare energie, toegang krijgen tot de energiemarkt. Een goed functionerende markt zorgt er ook voor dat voldoende wordt geïnvesteerd in elektriciteitscentrales en transmissienetwerken opdat stroompannes en onderbreking van de gastoevoer worden vermeden. Om het potentieel van de interne markt voor gas en elektriciteit ten volle te kunnen realiseren, heeft de Europese Commissie een reeks nieuwe voorstellen ingediend als onderdeel van haar energiebeleid voor Europa.

Een daadwerkelijke interne markt is essentieel voor het bereiken van de drie Europese energiedoelstellingen. Een concurrerende markt zal de kosten voor burgers en ondernemingen omlaag brengen en investeringen en meer energie-efficiëntie bevorderen. Een dergelijke markt is ook absoluut noodzakelijk om het systeem voor handel in emissierechten goed te doen werken. Een daadwerkelijk functionerende en concurrerende interne energiemarkt kan ten slotte grote voordelen bieden wat de continuïteit van de energievoorziening betreft. In de mededeling over de interne markt voor energie en het eindverslag over het onderzoek betreffende de sectorale mededinging wordt aangetoond dat de huidige regels en maatregelen niet hebben volstaan om deze doelstellingen te bereiken. Er moet meer worden gedaan om een geïntegreerd Europees gas- en elektriciteitsnetwerk tot stand te brengen en een echte concurrerende markt te krijgen.

De voornaamste doelstelling van de Commissie is te komen tot een voltooide interne markt, met vanaf januari 2009 een open mededinging en een doeltreffende regulering. Een reëel Europees netwerk moet werken als één enkel net. Er zijn verscheidene maatregelen nodig, die doorgaans van vrij technische aard zijn, om deze doelstelling te bereiken.

* Er moeten nieuwe regels komen om discriminatie te voorkomen, bijvoorbeeld door een duidelijkere ontkoppeling van energieproductie en energiedistributie. Om dit probleem op te lossen wordt gedacht aan twee ontvlechtingsopties, met een duidelijke voorkeur voor een gescheiden eigenaarschap.
* Het is ook belangrijk dat een regulering op Europese schaal in werking treedt, niet in het minst om de grensoverschrijdende elektriciteitshandel te vergemakkelijken. De Commissie is van oordeel dat het noodzakelijk is één enkele nieuwe instantie op EU-niveau op te richten of, minimaal, een Europees netwerk van onafhankelijke toezichthouders tot stand te brengen, die de Europese belangen ter harte moeten nemen en de Commissie bij hun werkzaamheden moeten betrekken.

* De elektriciteits- en gasnetwerken zijn cruciaal voor een goed werkende Europese markt. De Commissie heeft verschillende acties voorgesteld om het investeringstempo voor de meest kritieke knelpunten, die doorgaans gelegen zijn aan de grenzen tussen landen, te verhogen. De belangrijkste missing links zijn geselecteerd, zoals de hoogspanningslijn tussen Duitsland, Polen en Litouwen, verbindingen met windparken in volle zee in Noord-Europa, een elektriciteitsinterconnectie tussen Frankrijk en Spanje en gaspijpleidingen van de Kaukasus naar Midden-Europa.
* Transparantie is essentieel voor een goede werking van de markt. Er moet nieuwe wetgeving komen om minimumeisen vast te stellen.
* Een noodzaak zijn ook bindende gemeenschappelijke normen voor de netwerkveiligheid.

Al deze maatregelen zijn essentieel om te waarborgen dat binnen Europa voldoende nieuwe elektriciteitsopwekkingscapaciteit wordt gebouwd. De Commissie is ervan overtuigd dat aanzienlijke investeringen vereist zijn om de nodige productie- en transmissiecapaciteit te waarborgen. Ten slotte zal de Commissie meer in het bijzonder aandacht besteden aan de consumentenrechten en aan energie als een openbare dienst. Er zal een handvest voor de energieconsument worden opgesteld dat maatregelen zal omvatten voor het aanpakken van brandstofarmoede, informatie aan de consumenten om hun leverancier en leveringsopties te kunnen kiezen, acties om zonder rompslomp van energieleverancier te kunnen veranderen en maatregelen om de burger te beschermen tegen oneerlijke handelspraktijken. Om dit initiatief te ondersteunen zal een specifieke informatiecampagne worden opgezet.