Nederlandse Vakbond Varkenshouders


NVV: Uitwerking nieuwe mestwet desastreus
Op 1 januari 2006 is de nieuwe mestwet in werking getreden. De uitwerking van deze nieuwe wet is voor de varkensmest ronduit desastreus te noemen. Dit heeft zich niet alleen gemanifesteerd in een veranderde mestmarkt met stijgende mestafzetkosten maar nu blijkt ook dat varkenshouders de mestboekhoudingen niet sluitend krijgen. Dit probleem is eerder in 2006 door de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) al diverse keren bij LNV aangekaart. Inmiddels wordt dit ook door o.a. de bedrijfsadviseurs ondersteund.

Volgens de voorzitter van de NVV Wyno Zwanenburg blijkt dat "veel bedrijven hun mestboekhouding aan het afsluiten zijn en daarbij blijkt dat zij niet uitkomen met de aantallen kilogrammen stikstof en fosfaat. In de meest gevallen is er sprake van een gat. Men komt gewoon stikstof of fosfaat tekort ondanks dat de aantallen kuub wel zijn afgevoerd". De NVV stelt dat de precieze oorzaak of oorzaken hiervan op dit moment nog niet bekend zijn maar waarschijnlijk heeft dat (net als voorheen in MINAS) te maken met meerdere factoren, zoals bezinklagen in de voorraden, onnauwkeurige bemonstering en analyse afwijkende gehaltes in de afgevoerde mest, nieuwe stikstofverliesnormen etc.

Volgens Zwanenburg is "de conclusie gewoon dat we op bedrijfsniveau de mestboekhouding niet sluitend meer krijgen sinds de wet is veranderd terwijl er in het varkensbedrijf zelf feitelijk niets is veranderd".

De NVV is, mede op basis van onderzoeken, ervaringen en de vele signalen uit de praktijk, ervan overtuigd dat het voor een varkenshouder onmogelijk is om de gevraagde opgave van Dienst Regeling naar waarheid te verklaren wat de werkelijke kilogrammen stikstof en fosfaat zijn die men op 31 december 2006 in voorraad heeft. In overleg met hun juridisch adviseur adviseert de NVV het opgavenformulier naar waarheid in te vullen en de fosfaat- en stikstofgehaltes te baseren op de verkregen analyseresultaten, het formulier te ondertekenen en een modelbrief mee te sturen waarin de bezwaren tegen deze opgave zijn verwoord.

De modelbrief is van de internetsite www.nvv.nl te downloaden.

Uiteraard is de NVV bezig om de precieze oorzaken van de onvolkomenheden in de nieuwe mestwet boven water te krijgen. Dit gebeurt o.a. via onderzoek dat ASG uitvoert en gegevens die we uit de praktijk terugkrijgen van de adviseurs van varkenshouders. Ook verdere stappen ter inventarisatie of onderzoek worden op dit moment bekeken.

De NVV roept de varkenshouders hiermee op een overduidelijk signaal naar LNV af te geven dat de mestwet in zijn huidige vorm niet deugt en dat deze wet op diverse punten dient te worden aangepast. Bijlage: brief NVV aan varkenshouders "uitwerking nieuwe mestwet desastreus".