Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Persbericht ministerraad
12 januari 2007

VERBETERINGEN STUDIEFINANCIERING PER STUDIEJAAR 2007-2008

Komend studiejaar worden de eerder aangekondigde verbeteringen in de studiefinanciering ingevoerd. Het gaat onder andere om de invoering van het collegegeldkrediet, de inkomensafhankelijke terugbetaling en de mogelijkheid om met studiefinanciering in de hele wereld te studeren. De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van dit wetsvoorstel.

Andere verbeteringen die komend studiejaar ingaan, zijn de verlenging van de aflossingstermijn van vijftien naar vijfentwintig jaar en de mogelijkheid om maximaal vijf keer een pauze van een jaar in te lassen in de aflossing. Het collegegeldkrediet is een extra voorziening voor studenten in het hoger onderwijs die bovenop de huidige studiefinanciering komt. De prestatiebeurs, aanvullende beurs, lening en ov-studentenkaart blijven ongewijzigd bestaan.

Ook het inkomensafhankelijk terugbetalen is een verbetering ten opzichte van de huidige situatie waarin een student met een lager inkomen eerst zelf een inkomenstoets door de IB-Groep moet laten doen. Tot slot kunnen alle studenten die recht op Nederlandse studiefinanciering hebben en tenminste drie van de zes jaar voordat ze met de studie in het buitenland willen beginnen in Nederland woonden, hun studiefinanciering meenemen naar de hele wereld. Voorwaarde is wel dat het gekozen onderwijs in het buitenland minstens van hetzelfde niveau is als het Nederlandse hoger onderwijs.

RVD, 12.01.2007