Gemeente Breda

Wijkgerichte aanpak veiligheid en aanpak jongerenoverlast in 2007

In 2007 richt het college in zijn veiligheidsbeleid de aandacht op de verdere ontwikkeling van de wijkgerichte aanpak en op de aanpak van jongerenoverlast, geweld, veelplegers, woning- en autoinbraken en de veiligheid op bedrijventerreinen en in winkelgebieden. Daarbij staat de verbetering van het veiligheidsgevoel van de burgers voorop.

Dat staat in het Integraal Veiligheidsprogramma 2007 dat het college van burgemeester en wethouders heeft vastgesteld. Dit programma bevat de maatregelen die in 2007 genomen worden om de veiligheid in de stad verder te verbeteren.

Wijkgerichte aanpak

Tot nu toe kregen Fellenoord/Schorsmolen, Haagpoort, Tuinzigt, De Geeren en Belcrum/Spoorbuurt extra aandacht. Voor deze buurten zijn actieplannen gemaakt. Er zijn ook andere buurten in Breda waar de leefbaarheid en veiligheid kan verbeteren, zoals Kievitsloop en Muizenberg in de Haagse Beemden, Doornbos-Linie, Wisselaar en Biesdonk. In 2006 is al een eerste gesprek gevoerd met de bewoners van Biesdonk om te komen tot een actieplan. In 2007 wordt bekeken of er voor de overige buurten ook actieplannen moeten komen.

Jongerenoverlast

Hoewel de jongerenoverlast in 2006 is afgenomen, wordt er in 2007 nog stevig geïnvesteerd in de aanpak van jeugdoverlast en jeugdcriminaliteit onder andere in het Veiligheidshuis. Personen die risicogedrag vertonen, of zich schuldig hebben gemaakt aan een strafbaar feit krijgen daar een persoonsgerichte aanpak. Ook wordt bekeken of het project Crossroads, dat al in Tilburg loopt, kans van slagen heeft in Breda. Het is bedoeld voor jongeren van 12 tot 18 jaar die in aanraking zijn geweest met justitie. Het is gericht op gedragsverandering en (her)opvoeding. Jongeren volgen er van 8.00 tot 20.00 uur een intensief programma waar onderwijs, orde en discipline, begeleiding naar werk, hulpverlening, huisvesting, vrijetijdsactiviteiten en nazorg centraal staan.

Verder maakt de gemeente een plan om het toenemend alcoholgebruik onder jongeren terug te dringen en gaan succesvolle projecten SET, KICK, Halt en Doe Effe Normaal in 2007 door. Nieuw is het project Brom Effe Normaal dat roekeloos rijgedrag en geluidsoverlast van bromfietsen moet terugdringen.

Aanpak geweld

De aanpak van geweld krijgt een hoge prioriteit. Om huiselijk geweld verder aan te pakken, bereiden gemeente en partners zich voor op de uitvoering van de nieuwe wet Huisverbod bij huiselijk geweld. Met de wet krijgen geweldplegers tien dagen huisverbod opgelegd. In die tijd kan de hulpverlening op gang komen.

In 2007 wordt ook het convenant Veilig Uitgaan geactualiseerd en worden nadere afspraken gemaakt over de horecasluitingstijden en over discriminatie in de horeca. Om voetbalgeweld tegen te gaan hebben de partners in het nieuwe voetbalconvenant van afgelopen november afspraken gemaakt om de NAC-voetbalwedstrijden rustig te laten verlopen. Daarbij ligt het accent onder meer op maatregelen om overmatig gebruik van alcohol en drugs aan te pakken.

Veelplegers

Veelplegers zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de criminaliteit. Daarom krijgt deze groep ook in 2007 extra aandacht. In 2007 moeten volgens afspraak met het rijk, alle veelplegers een nazorg- of resocialisatietraject krijgen aangeboden. Nazorgtrajecten kunnen voorkomen dat veelplegers, eenmaal uit detentie, in herhaling vallen. Onderwerpen die aan de orde komen zijn: onderdak, (gezondheids)zorg, werk, een uitkering en een identiteitsbewijs.

Veiligheid winkels en bedrijven

In 2007 gaat winkelcentrum De Berg voor de tweede ster van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) en hoopt winkelcentrum De Donk op een hercertificering. Dat wil zeggen, dat alle voorgestelde veiligheidsmaatregelen voor dit winkelcentrum volledig zijn uitgevoerd. De binnenstad heeft in 2006 een eerste ster behaald. In 2007 wordt bekeken of er ook collectieve winkelverboden, SMS-alert en boetes voor winkeldieven kunnen worden ingezet om de veiligheid in het winkelcentrumgebied te verhogen.

In 2005 is het aantal bedrijfsinbraken gedaald, maar dat geldt in mindere mate voor de bedrijventerreinen Hoogeind en Moleneind. In 2007 krijgen deze bedrijventerreinen dan ook extra aandacht, wordt er gewerkt aan een Veiligheids Effect Rapportage voor nieuw te ontwikkelen bedrijventerreinen en legt de SBBB (Stichting Beveiliging Bedrijventerreinen Breda) een beveiligingsplan voor aan de gemeente voor het bedrijventerreintje Goesseelstraat.

Inbraken

In het jaarplan voor 2007 heeft ook de politie woninginbraken als speerpunt opgenomen. Bij woninginbraken verricht de politie een uitgebreid buurtonderzoek en brengt de wijkagent een nabezoek aan de gedupeerden. Politie en Inbraakpreventieteam gaan ook flyerenen gericht actie voeren op plaatsen waar veel wordt ingebroken (hotspots).

Het aantal autoinbraken is gedaald, als gevolg van politieacties in 2006, gecombineerd met de aanpak van veelplegers. Terugdringing van het aantal autoinbraken blijft ook in 2007 speerpunt.

De belangrijkste basis voor het programma vormt de Veiligheidsmonitor 2006. Daaruit blijkt dat de veiligheid in Breda al op veel fronten is verbeterd. Zo zijn de ervaren jongeren- en drugsoverlast en het aantal woning-, bedrijfs- en autoinbraken afgenomen, maar zijn geweld en winkeldiefstallen licht toegenomen.

Breda, 12 januari 2007

Zie ook:

Integraal Veiligheidsprogramma 2007