Gemeente Vlist


COMMUNICATIE & VOORLICHTING
Dorpsplein 8, 2821 AS Stolwijk
0182 ­ 348410 (telefoon) / 0182 ­ 341325 (fax)
www.gemvlist.nl (website) / m.vd.hoeven@gem-vlist.nl (e-mail)

Persbericht 11 januari 2007

Vlist niet door ozb-plafond

De gemeente Vlist heeft geen hoger ozb-tarief vastgesteld dan de maximaal toegestane stijging. Vlist zit hier met een toename van 1,75% - ten opzichte van het wettelijk maximum van 2,75% - zelfs een heel procent onder.

In een artikel in Binnenlands Bestuur van 5 januari jl., overgenomen door andere media, werd de indruk gewekt dat Vlist de provincie Zuid-Holland zou hebben gevraagd voor 2007 een grotere stijging te mogen hanteren. Dit is niet juist. Reden voor de onduidelijkheid is dat de provincie Zuid- Holland nog steeds uitgaat van een verkeerd ozb-tarief voor Vlist. De gemeenteraad stelde in 2005 namelijk een gecorrigeerd tarief voor 2005 vast. Dit was nodig om een in 2005 gemaakte rekenfout te herstellen. Op basis van dit gecorrigeerde tarief besloot de raad in november 2005 de ozb voor 2006 met het wettelijk toegestane percentage van 2% te verhogen. Voor 2007 stelde de raad een stijging van 1,75% vast. Beide percentages zijn volledig in overeenstemming met de geldende wettelijke regels. De gemeente heeft hierover vorig jaar meermaals overleg gevoerd met zowel de provincie als het ministerie van Binnenlandse Zaken. Daarom was de gemeente verbaasd toen het college van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland in november 2006 meedeelde dat ontheffing voor het ozb-tarief 2007 moest worden aangevraagd. Het standpunt van de gemeente Vlist is altijd geweest dat er in 2005 weliswaar een vervelende vergissing is gemaakt, maar dat deze is hersteld met de correctie van de tarieven door de gemeenteraad in oktober 2005. Vlist heeft dan ook conform de wettelijke regels rondom de maximumtarieven gehandeld.
Met de provincie werd overeengekomen dat door het aanvragen van een ontheffing de nasleep van de rekenfout uit 2005 definitief tot het verleden zou behoren. Om deze reden vroegen burgemeester en wethouders ontheffing aan, hoewel zij van mening zijn dat dit formeel niet nodig was. Helaas bleek vorige week uit het artikel in Binnenlands Bestuur dat Vlist opnieuw ten onrechte voorkwam in een lijst van gemeenten die hun ozb-tarief in 2007 met meer dan het wettelijke toegestane percentage verhogen.


------------------------------------------------------ einde bericht ------------------------------------------------------------