Gemeente Heerenveen


---


---

Nieuwjaarstoespraak Heerenveense ondernemers

Donderdagmiddag 11 januari heeft burgemeester Peter de Jonge zijn nieuwjaarstoespraak voor de Heerenveense ondernemers uitgesproken. Dat deed hij tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Ondernemerskring Heerenveen OKH, in het Posthuis Theater. De tekst van zijn toespraak luidt:.....

Dames en heren,
Namens het gemeentebestuur van Heerenveen wens ik U een gelukkig en voorspoedig 2007.
Verwachtingsvol kijken we uit naar wat het nieuwe jaar ons brengt. Daarbij wil ik eerst even terugblikken en wel in het bijzonder naar de verkiezingen voor de Tweede Kamer, afgelopen november. Behalve de uitslag geeft ook de aanloop stof tot nadenken. In de verkiezingsstrijd waren twee belangrijke thema's opvallend afwezig: Europa en duurzaamheid.
Het referendum over de Europese grondwet heeft ons geleerd dat de kiezer Europa niet vanzelfsprekend als iets goeds ziet. Dat is op zichzelf terecht en daarom heeft Europa pleitbezorgers nodig. Mensen die op de voordelen wijzen, maar ook hun ogen niet sluiten voor de problemen. En die voorstellen doen om die problemen op te lossen. Vooroordelen over Europa zijn er genoeg zoals over de vermeende bureaucratie. Toch werken er ongeveer 8500 ambtenaren, net zoveel als in de gemeente Amsterdam.
Daarover horen wij onze volksvertegenwoordigers niet. Hoe zouden wij ervoor staan als de stroom gelukzoekers die nu uit Afrika komt uit Zuid- en Midden-Europa zou komen? Voortgestuwd door grote verschillen in welvaart tussen de Europese landen? Het verkleinen van de verschillen tussen rijk en arm in Europa is van onschatbare waarde.
Maar ook op het niveau van Noord-Nederland zijn de belangen groot. Door inzet van overheid en bedrijfsleven is een bedrag van 19 miljoen euro binnen gehaald uit een totale pot van 130 miljoen voor het programma Interreg. Als we maar goede plannen maken. Daarover horen wij onze volksvertegenwoordigers niet. Maar ook over de nadelen van Europa horen wij onze volksvertegenwoordigers niet. Zo moet volgens Europa zoveel mogelijk aan de markt worden overgelaten. Daar is in Nederland nauwelijks kritiek op. De grote ondernemingen hebben hun lobbywerk goed gedaan. Zo is er recent een wijziging van de Telecommunicatiewet aangenomen die gemeenten verbiedt een communicatienetwerk aan te leggen of daar zelfs in deel te nemen. Dit betekent dat de grote netwerkbedrijven zoals KPN of UPC hun gang kunnen gaan in de lucratieve gebieden. De minder dichtbevolkte streken laten zij links liggen. De gemeenten kunnen hier niets tegenoverstellen. Deze wet is zonder één tegenstem, dus ook niet van de SP, aangenomen.
De innovatieve kracht, die er van oudsher op gemeentelijk niveau is, is uitgeschakeld. Terwijl gemeenten aan de wieg hebben gestaan van vele belangrijke verbeteringen op gebied van hygiëne en nutsvoorzieningen: straatverlichting, riolering, gas, waterleiding, kabel tv etc.
Dit is voor onze inwoners en onze bedrijven geen goede zaak en het lijkt mij belangrijk dat wij dat samen met U aan de kaak stellen. Een ander onderwerp dat geheel heeft ontbroken in de verkiezingsstrijd was duurzaamheid.
In Zweden heeft de regering bepaald dat in 2020 nog maar 20% van de behoefte aan brandstof gedekt mag worden door fossiele brandstoffen. Daar investeren bedrijven en burgers nu in alternatieven. Zoals de productie van ethanol, biodiesel e.d. Zo heeft bijna ieder land wel een aantal speerpunten geformuleerd. In Nederland echter zetten we de subsidie stop voor dit soort initiatieven.
Minder afhankelijkheid van dubieuze bronnen die geen enkel middel schuwen om de werkelijkheid naar hun hand te zetten, lijkt mij veel beter.
Ziet U de kop al in de krant: Peter de Jonge waarschuwt Poetin voor de laatste keer! Wat heeft dit nog met Heerenveen te maken zult U zich afvragen.
Natuurlijk moeten we dit soort zaken bij voorkeur op Europees- maar in elk geval op landelijk niveau aanpakken. Maar laten we ook plaatselijk onze inspanningen op het gebied van energiebesparing en alternatieve methoden van opwekking vergroten. Daarmee maken we ons minder kwetsbaar. En het is goed voor het milieu en de werkgelegenheid in de landbouw en procesindustrie. Het biedt ook kansen voor samenwerking tussen bedrijven en overheid in de exploitatie van installaties voor energieopwekking. Want dat is nog niet door het parlement verboden. Wat voor energie geldt, geldt ook voor het gebruiken van de personele hulpbronnen: we doen onszelf tekort als we geen gebruik maken van de kwaliteiten van de allochtone werkzoekenden. Ik roep U op ervoor te zorgen dat we geen talent verspillen. We gaan wat dat betreft de goede kant op. Sinds de invoering van de WWB zijn we er samen met U in geslaagd meer mensen aan werk te helpen. Dat gaat nog niet om dramatische cijfers, maar er is een aardige tendens die laat zien dat extra inspanning en begeleiding tot goede resultaten leiden.
Samenwerking en onorthodoxe oplossingen zijn vaak sleutels voor succes, zeker ook in 2007. In dat verband wil ik U nog wijzen op de voorgenomen reis naar China. Een blik in die bruisende kookpot brengt ons wellicht weer op nieuwe ideeën. Zo ging een generatie voor ons massaal in de VS kijken hij `ze' het daar deden. Denkt U er eens over na.
Ik wens U veel succes in 2007.


---