Uitnodiging symposium interdisciplinair onderzoek

Rmno

Graag nodigen wij u uit voor een symposium over de praktijk van interdisciplinair onderzoek op vrijdag 12 januari in het gebouw van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen in Amsterdam. De nadruk zal liggen op de ervaringen in het onderzoek naar global change, energie en milieu, waar interdisciplinariteit een telkens terugkerend gegeven is. Zo is interdisciplinaire samenwerking een absolute noodzaak bij de aanpak van een probleem als klimaatverandering.

Maar het is niet altijd gemakkelijk om samenwerking tussen onderzoeksgebieden, met vaak heel verschillende tradities, te organiseren. En hoe werkt de productie van kennis eigenlijk? Hoe combineer je de resultaten van onderzoek uit verschillende disciplines? In de ochtendsessie van het symposium zijn er drie lezingen en een plenaire discussie over deze en andere kwesties.

's Middags bespreken onderzoekers en beleidsmakers hun praktijkervaringen uit het verleden in vijf parallelle workshops: energy, climate change, water, land use in the tropics and agricultural systems en interdisciplinarity in general. Het symposium wordt afgesloten met een paneldiscussie. Het volledige programma vindt u op www.knaw.nl/agenda/pdf/20070112
De bijeenkomst wordt georganiseerd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), de Raad voor Ruimtelijk Milieu- en Natuuronderzoek (RMNO) en de Global Change-Commissie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), met financiële steun van de Commissie van Overleg Sectorraden (COS).

Bij het symposium verschijnt de publicatie Building Bridges. Researchers on their experiences with interdisciplinary research in the Netherlands. Daarin geven vijftien jongere en oudere onderzoekers op het gebied van het klimaat-, milieu- en energieonderzoek hun visie op de kansen en belemmeringen van het interdisciplinair werken. Building bridges is vanaf 12 januari gratis op te vragen via www.knaw.nl; journalisten kunnen het uiteraard eerder krijgen. Er is komt nog een Nederlandstalige pdf-versie beschikbaar.

U kunt zich voor het symposium aanmelden en/of het boekje opvragen bij de afdeling Voorlichting van de KNAW, tel. 020-5510733, of per email,

Met vriendelijke groet,

Anneke Heinecke
communicatieadviseur RMNO

Kim van den Wijngaard
persvoorlichting NWO

Irene van Houten
Voorlichting KNAW