2000 leerlingen in Drenthe en Groningen volgden clinics veilig uitgaan


Leerlingen geven de clinic veilig uitgaan het gemiddelde cijfer van 7,7. Leerlingen zijn bereid om door de clinic veilig uitgaan gedrag tijdens het uitgaan aan te passen. Taxi's moeten voor jongeren tijdens het uitgaan goedkoper en er moeten meer bussen rijden

EMMEN, 20070111 -- Afgelopen jaar hebben meer dan 10 verschillende scholen en circa 2000 leerlingen in de leeftijd van 14 t/m 17 jaar deelgenomen in de provincies Drenthe en Groningen aan de clinics veilig uitgaan. In diverse groepssessies werden de leerlingen op interactieve wijze voorgelicht over de gevaren van rijden onder invloed en agressief gedrag door overmatig alcoholgebruik.

De clinics veilig uitgaan werden in opdracht van de gemeenten en provincies door het Zero Alcomobilisme Trial projectenbureau uit Emmen gegeven. Volgens ontwikkelaar en projectcoördinator, Henk H. Koop, bestaat vanuit de scholen van het voortgezet onderwijs grote behoefte om praktijkgericht te ervaren over de gevolgen van overmatig alcoholgebruik in combinatie met o.a. het berijden van de openbare weg. "De nieuwe 0.2 promille regeling is o.a. een goed voorbeeld. Daarnaast staat het aanspreken op laakbaar en risicovol gedrag tijdens het uitgaan centraal. Niet met opgeheven vingertje en moeilijke formule's op het bord, maar door een mix van interactief infotainment als: discussies met leerlingen en aanwezige ouder(s), praktijk simulaties door professionele acteurs, confronterende videoclips, quiz over alcoholgebruik en actuele informatie, gegeven door de plaatselijke politieagent en horecaondernemer. De informatie van laatstgenoemden bestaat uit een korte uitleg van de consequenties bij overtredingen, en spelregels en voorzorgsmaatregelen die in een discotheek of uitgaansgelegenheid van toepassing zijn."


Dat deze formule bijzonder succesvol is, blijkt uit de positieve en enthousiaste reacties van nagenoeg alle leerlingen van de deelnemende scholen van het voortgezet onderwijs. De leerlingen hebben zich volgens observatoren als schooldirecties, mentoren, leerkrachten, gemeentelijke beleidsmedewerkers en politieagenten géén seconde verveeld, en hebben zich actief en enthousiast in de discussies gemengd. "Door de eigentijdse en soms hilarische inbreng van de acteurs, dringt de informatie en onderliggende boodschap dieper door, en daardoor wordt het bewustwordingsproces over alcoholmisbruik vergroot." Ook de leerlingen beamen dit, "maar je blijft wel zelf verantwoordelijk voor je eigen gedrag, maar door doelgerichte informatie kun je wel trachten om de sociale controle onderling te vergroten, en je directe omgeving durven aan te spreken op risicovol gedrag. Want veilig uitgaan is óók veilig thuiskomen", aldus de leerlingen.

De clinics veilig uitgaan worden in 2007 gecontinueerd in Drenthe en Groningen en zullen verder worden uitgebreid naar de overige provincies. De belangstelling is groot. Nieuw daarin, is de belangrijke rol van de ouders. Enkele weken na de clinics veilig uitgaan, worden de leerlingen met ouders uitgenodigd voor een rondleiding in de plaatselijke discotheek. Tijdens deze bijeenkomst wordt praktijkgerichte informatie gegeven over de gevaren van overmatig alcoholgebruik en het rijden onder invloed. Doelstellingen: ouders met kinderen in thuissituatie te laten discussiëren over de negatieve effecten van alcoholmisbruik in relatie tot het verkeer en agressief en asociale gedrag.

De enquête onder leerlingen:
Om de clinic veilig uitgaan op zijn effectiviteit te beoordelen, zijn op de diverse scholen in de provincies Drenthe en Groningen enquêtes gehouden onder de leerlingen, die actief aan de clinics hebben deelgenomen. Van de 2000 leerlingen hebben 250 leerlingen hun mening afgegeven. De steekproeven zijn gehouden op het Dr. Nassau College in Gieten en in Norg, het Carmel College in Emmen, het Noorderpoort College in Stadskanaal, op het Roelof van Echten College en Rijksscholengemeenschap de Wolfsbos in Hoogeveen.
De uitkomsten:

Vraag 1:
Wat vind je van deze vorm van voorlichting geven op school?
? Uitstekend: 16%
? Goed: 71%
? Matig: 12%
? Onvoldoende 0%
? Slecht: 1%

Vraag 2:
Heeft de clinic veilig uitgaan aan je verwachtingen voldaan?
? Ja: 85%
? Nee: 15%

Vraag 3:
Draagt de clinic veilig uitgaan bij, om je gedrag aan te passen of de discussie hiertoe te vergroten?
? Ja: 70%
? Nee: 30%

Vraag 4:
Welke onderdelen van de clinic hebben indruk gemaakt en positief gescoord?
? Theoretische informatie: 32%
? Gespreksleider/Moderator: 32%
? Videoclips: 58%
? Acteurs en scène's: 73%
? Alcohol Afval Quiz: 45%
? Decor en setting: 21%

Vraag 5:
Als jij de clinic veilig uitgaan een cijfer mocht geven, welk cijfer zou jij van 1 t/m 10 zou geven?
? 7.7 gemiddeld

Vraag 6
Heb jij nog wat gemist tijdens de clinic?
? Nee: 89%
? Ja: 11%

Dit werd een aantal keren genoemd:
? Meer voorlichting over wat alcohol met je lichaam en geest doet.
? Clinic nog wat langer laten duren, dan één lesuur
? Meer simulatie van geweld in de clinic

Vraag 7
Heb ij nog suggesties, verbeterpunten of kritiek ten aanzien van veilig uitgaan in jouw gemeente?

Dit werd diverse malen genoemd:
? Meer voorlichting over veiligheid in een discotheek
? Betere toegangscontrole bij de deur, als je jonger bent dan 16 jaar
? Goedkopere taxi's tijdens het uitgaan
? Meer bussen tijdens het weekend van en naar de grote discotheken
? Strengere controle uitoefenen op supermarkten die drank verkopen aan jongeren onder de 16 jaar

Conclusie:
Terwijl in Nederland op alle fronten lange en diepgaande discussies worden gevoerd om jongeren die overmatig alcohol drinken of met teveel alcohol op de fiets, scooter en brommer stappen in het gareel te houden, zijn wij in Noord Nederland in samenwerking met de provincies, gemeenten, scholen, politie en horeca al een meer dan een jaar integraal en innovatief bezig, om de jeugd op scholen van het voortgezet onderwijs te attenderen op risicovol gedrag tijdens het uitgaan. De enquête en alle overige reacties hebben uitgewezen, dat de clinic impact bewerkstelligd en aansluit in de huidige leefwereld van de jongeren.

De clinic veilig uitgaan, heeft volgens 85% van de leerlingen aan de verwachtingen voldaan. Een uitstekende score! De informatie en boodschap zijn overgekomen. De leerlingen vonden deze vorm van voorlichting, absoluut het aankijken en interactief meedoen waard, en vonden de instrumenten, om gedrag aan te passen of elkaar op risicovol gedrag tijdens het uitgaan te durven aanspreken, in praktijk toepasbaar. Hiermee is het bewustwordingsproces bij 70% van de leerlingen op gang gebracht. Met het gemiddelde cijfer van 7,7, is dat een resultaat om trots op te zijn. Leerlingen zijn immers kritisch en selectief, over de wijze waarop voorlichtingsactiviteiten op school worden gegeven. Ze willen graag in hun waarde worden gelaten, en op een volwassen wijze worden aangesproken. Echter gezien de ontwikkelingen binnen deze groep jongeren ten aanzien van risicovol uitgaan, zijn wij er nog lang niet. Daarom is het cruciaal, dat nog meer ouders, horecabedrijven en maatschappelijke organisaties worden betrokken bij de clinics veilig uitgaan in 2007.





Ingezonden persbericht